Lucrările continuă la Catedrala Neamului. Cum arată acum, câți bani s-au cheltuit și ce mai este de făcut

Ultima actualizare:

    Pe acoperișul Catedralei Mânturii Neamului zeci de muncitori finalizează turleleFoto: Basilica.ro
Pe acoperișul Catedralei Mânturii Neamului zeci de muncitori finalizează turleleFoto: Basilica.ro

La Catedrala Mânturii Neamului continuă lucrările în ciuda vremii potrivnice de afară. Motivul? Patriarhul Daniel a cerut ca imensa biserică să fie pictată total și finisată în trei ani, în loc de cinci. Pe 25 noiembrie a fost sfințită și 100.000 de români au vizitat Catedrala Națională timp de o săptămână

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită la sfârșitul lunii noiembrie, la împlinirea unui secol de la Marea Unire. Lucrările au început la sfârșitul lui 2010 iar după opt ani, cu ocazia sfințirii  catedrala ar fi trebuit să fie gata la roșu. Nu a fost așa pentru că acoperișul nu a putut fi terminat deși până acum șantierul a înghițit în jur de 120 de milioane de euro.

45.000 persoane la sfințirea Catedralei Neamului

La evenimentul sfințirii (25 noiembrie) au asistat 45.000 persoane, care au îndurat un frig pătrunzător pentru a asista și la Sfânta Liturghie oficiată de Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic împreună cu Daniel, Patriarhul României și cu un sobor de 60 ierarhi bisericești.

Cei peste o sută de mii de români care au vizitat biserica în perioada 25 noiembrie-3 decembrie 2018, cel mai mare pelerinaj organizat vreodată în România, au venit din toată țara și din diaspora. Ei s-au închinat în altarul nou sfințit unde se află moaște ale martirilor români dar și numele celor peste 350.000 eroi ai neamului cunoscuți. Altarul are patru rânduri de icoane și este pictat în metoda mozaic, așa cum va fi și restul bisericii.

Când vor fi gata lucrările la Catedrala Mânturii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului este finalizată în proporție de 95 la sută. Începând de luni, 3 decembrie 2018, după cum a anunțat Patriarhia Română, accesul în Catedrala Națională a fost restricționat. Motivul? Constructorul continuă lucrările în ciuda faptului că ne aflăm în sezonul rece și de obicei șantierele se închid.

Deși inițial se spunea că pictarea întregii biserici și terminarea finisajelor va dura până în 2024, patriarhul Daniel a anunțat că lucrărilor se vor finaliza mult mai repede.

„Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii în această catedrală”, a spus patriarhul.

Catedrala Mântuirii Neamului are hramurile „Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor” și „Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României”. Biserica are o lungime de 126,10 de metri, o lățime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală. Accesul principal se face pe latura de vest. Mai sunt de realizat în afară de finalizarea acoperișului, la nivelele superioare ale pronaosului şi naosului, galerii (balcoane) laterale interioare, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale. La finalizarea bisericii, turla principal va avea o terasă denumită Belvedere, unde protejați de un geam imens, pelerinii vor putea privi orașul. Accesul spre acoperiș se va realiza pe scări și prin 8 ascensoare (lifturi). În turla clopotniță a fost pus cel mai puternic sistem acustic din România, alcătuit din șase clopote realizate la cea mai mare fabrică de profil din Europa, Grassmayr din Innsbruck – Austria. Cel mai greu are 25 de tone, 3,3 metri înălțime și tot atât lățime, iar cel mai ușor are 500 de kg.

La subsolul bisericii au fost proiectate două săli polivalente, dotate cu altare, care vor funcţiona ca biserici: una situată la 16 metri adâncime, iar cealaltă la 11 metri. În perimetrul de la subsol mai sunt construite 42 de cripte, patru buncăre anti-atomice, un muzeu al creştinismului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net