Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Judecarea cererii de eliberare condiționată, amânată

Ultima actualizare:

    Liviu Dragnea a efectuat două treimi din pedeapsă și a cerut eliberarea din Penitenciarul RahovaSursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Liviu Dragnea a efectuat două treimi din pedeapsă și a cerut eliberarea din Penitenciarul RahovaSursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Magistrații Tribunalului București au amânat judecarea contestației pe care fostul lider PSD a depus-o împotriva deciziei nefavorabile date de Judecătoria sectorului 5. Motivul? Mai întâi, trebuie să se judece cererea de strămutare a procesului în care se va judeca această contestație. Dragnea își dorește o instanță imparțială și obiectivă din țară care să decidă.

Judecătoria sectorului 5, aviz negativ în dosarul eliberării condiționate a lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a primit aviz favorabil pentru eliberarea condiționată din partea conducerii Penitenciarului Rahova. Însă, în 27 aprilie, magistrații Judecătoriei sectorului 5 i-au respins cererea deși fostul lider PSD a efectuat două treimi din pedeapsă. Motivul? Instanţa nu a fost convinsă că el a dat dovezi temeinice de îndreptare. 

Decizia instanței

“Instanţa apreciază că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat - normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”, spunea Judecătoria Sectorului 5.

Dragnea depune cerere de strămutare a procesului

Dragnea a contestat decizia magistraților Judecătoriei de sector, iar recursul urma să se judece miercuri, 19 mai, la Tribunalul București. Fostul șef PSD a încercat însă să împiedice ca acest proces să se desfăşoare la Tribunalul Bucureşti și a depus cu câteva zile în urmă o cerere de strămutare a cauzei la alt tribunal din ţară. Însă, solicitarea sa de strămutare a fost amânată pentru data de 25 mai, după ce avocata lui nu a venit în sala de judecată, având probleme de sănătate.

Prin urmare, la 25 mai se va stabili unde se va judeca contestația depusă de Dragnea. Apoi, se va stabili un nou termen pentru procesul în sine.


    Liviu Dragnea rămâne cel puțin încă o săptămână după gratii
Liviu Dragnea rămâne cel puțin încă o săptămână după gratii

Conflicte repetate cu conducerea Penitenciarului Rahova

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.

Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la un post de televiziune. Ulterior, Dragnea a câştigat mai multe procese cu penitenciarul, instanţele recunoscând că i s-au încălcat mai multe drepturi, printre care dreptul la muncă şi la îngrijire medicală.

Acuzatiile DNA

Dragnea a fost acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman (2000-2012), respectiv de președinte al PSD Teleorman, i-ar fi determinat pe șefii Direcției de Protectie a Copilului Teleorman să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu (51 de ani) si Anisa-Niculina Stoica (46 de ani). Pentru că acestea nu au venit nici o zi la birou, deși aveau contract de muncă, statul a fost prejudiciat cu 108.612 de lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit, arată procurorii.

CITEȘTE ȘI: Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul vizitei sale în SUA, în 2017. De ce e acuzat fostul lider PSD

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net