Lista amenzilor dacă nu respecți Ordonanța Militară. Poți scoate până la 5.000 de lei din buzunare!

lista_amenzi.jpg

lista-amenzi
Cine nu respectă legea, este bun de plată

Autoritățile au făcut publică lista amenzilor pe care ai putea să le plătești dacă nu respecți Ordonanța Militară. Vorbim despre sume de bani destul de mari, de până la 5.000 de lei. Prin urmare, dacă ai de gând să ieși afară, la un grătar cu vecinii, sau să te plimbi noaptea pe străzi, gândește-te de două ori înainte!

Te afli într-un grup mai mare de trei persoane? Poți plăti până la 5.000 de lei amendă!

Articolul 3 din Ordonanța Militară 2/2020 prevede ca circulația persoanelor în afara locuinței sau a gospodăriilor să se efectueze numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii coronavirusului și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună. Cu alte cuvinte, dacă ieși pe timp de zi afară și te întâlnești cu încă trei prieteni, unul dintre voi va trebui să părăsească grupul. În caz contrar, puteți fi amendați cu sume între 100 și 5.000 de lei. Pentru persoanele juridice suma e și mai mare: între 1.000 și 70.000 de lei. Există, însă, și un minim cuprins între 50 și 500 de lei. Atenție, deci, părinți cu copii care doriți să ieșiți afară cu cei mici, prin parcuri! Atenție și vecini dornici de vreun grătar și niște beri savurate în fața blocului!

Circuli pe timpul nopții documente justificative? Alți 5000 de lei!

Legea mai spune că în intervalul orar 22.00-06.00 dimineața circulația persoanelor în afara locuinței este permisă doar pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, vom prezenta tot o declarație pe proprie răspundere completată. Declarația trebuie să cuprindă informații precum nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței sau a locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Dacă nu ai la tine acste documente justificative, poți fi amendat cu o sumă cuprinsă între 100 și 5.000 de lei. Persoanele juridice vor plăti și mai mult, între 1000 și 70.000 lei.

 

Iată lista completă a amenzilor AICI

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1