Legea prin care statul decontează tratamentul victimelor de la Colectiv pe viață va fi promulgată vineri

club-colectiv.jpg

colectiv
Incendiul din 30 octombrie 2015 a curmat viața a 64 de persoane, iar traumele suferite l-au determinat pe un supraviețuitor să se sinucidă, doi ani mai târziu
Sursă foto: Sever Gheorghe

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor tragediei de la clubul Colectiv vineri, 30 octombrie, în ziua în care se împlinesc 5 ani de la incendiul în urma căruia și-au pierdut viața 65 de tineri.

Parlamentul a adoptat la jumătatea lunii octombrie un proiect de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

Parlamentul a adoptat la jumătatea lunii octombrie un proiect de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

„Exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care extinde perioada pentru cei care au avut de suferit”, a anunţat miercuri Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei conferințe de presă. 

victimep-colectiv.jpg

victime colectiv
30 octombrie 2015. O zi imposibil de uitat pentru zeci de părinţi rămaşi fără copii
Sursă foto: Arhivă Click!

„Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime. Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în proiectul aprobat de Parlament. 

Filmul tragediei de la Colectiv

interior-colectiv.jpg

interior club colectiv
Sursă foto: Arhivă Click!
  • Pe 30 octombrie 2015, incendiul din clubul Colectiv a izbucnit în timpul unui concert ce era susţinut de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”.
  • La ora 22.32 a fost înregistrat primul apel la 112. Acesta anunţa o tragedie de proporţii, cauzată de aprinderea tavanului şi a stâlpilor de susţinere îmbrăcaţi în burete. Dispecera nu era convinsă de amploarea evenimentului. Primii salvatori care au ajuns la club au fost şocaţi de numărul răniţilor.
  • 27 de persoane au fost scoase decedate din club sau şi-au pierdut viaţa în primele ore. În final, 65 de persoane au decedat şi alte 146 au fost rănite.
  • Zeci de persoane cu arsuri grave au fost transportate în clinici şi spitale din Europa şi Israel, însă pentru cei mai mulţi dintre răniţi a fost prea târziu.
Loading...

Citește și

  • alex pascu claudiu petre scena incendiu colectiv

    Aproape trei săptămâni s-au scurs de la tragedia din clubul Colectiv, dar timpul parcă s-a oprit în loc pentru familiile îndoliate. 56 de tineri şi-au pierdut viaţa în incendiu, într-o seară în care tinerii veniseră în număr mare să se distreze. Pe chipul lor s-au instalat la scurt timp de la începerea concertului disperarea şi neputinţa. Câteva artificii au transformat totul în scrum şi a lăsat în urmă o durere de nedescris.

  • Durerea părinţilor care şi-au pierdut copiii, suferinţa răniţilor care şi-au petrecut ultimii trei ani prin spitale, un proces care se tot amână şi o Românie care, în continuare, nu poate face faţă unui nou “Colectiv”. Iată bilanţul negru al celor trei ani care s-au scurs de la tragedia în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri.