La ce trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați vacanța de la o agenție de turism. Sfaturi de la ANPC

Ultima actualizare:

    Pentru a avea o vacanță reușită, e bine să aveți grijă cu ce agenție de turism plecați
Pentru a avea o vacanță reușită, e bine să aveți grijă cu ce agenție de turism plecați

Este perioada vacanțelor. Cu toții visăm să ajungem la plajă la munte ori să vizităm orașe din România sau din străinătate. Dacă v-ați decis să vă cumpărați sejurul de la o agenție de turism, inspectorii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) vă dau câteva sfaturi, pentru a nu avea parte de țepe.

La ce trebuie să fiți atenți pentru ca vacanța să nu se transforme într-un coșmar? Este prima întrebare la care au răspuns cei de la ANPC.

Agenția de turism, obligată să ofere date despre transport și escale

”Înainte de achizițioarea unui pachet de servicii, agenția de turism organizatoare sau intermediară trebuie să-i furnizeze turistului informații referitoare la mijloacele de transport, caracteristicile și categoria acestora, locurile și datele de plecare și întoarcere, duratele și locurile escalelor și ale legăturilor de transport”.

De asemenea, autoritățile atrag atenția că este necesar să cereți dovada că ați plătit sejurul.

Turiștii au nevoie de dovada că au plătit vacanța

”Turiștii trebuie să obțină și să păstreze o dovadă a plății serviciilor achitate. Pentru orice plată efectuată, aceștia trebuie să primească documentul fiscal (factură sau bon fiscal). Totodată, trebuie să solicite furnizarea contractului privind pachetul cumpărat. Înainte de plecare, ar fi bine să contacteze hotelul, pensiunea unde urmează să fie cazați, pentru a le confirma rezervarea”.

Cei de al ANPC spun că este dreptul dv de a primi din partea agenției de turism date referitoare la categoria de servicii oferite de unitățile cazare, precum și modalitățile de asigurare a meselor, dacă sunt prevăzute în contract.

Serviciile proaste, sesizate încă de la început. Nu uitați să faceți poze!

În situația în care ajungeți la hotel și constatați că nivelul serviciilor este sub nivelul celui cumpărat, anunțați agenția.

Acestea este obligată să ofere, fără costuri în plus, servicii alternative corespunzătoare, pe cât posibil echivalente cu cele pevăzute în contract.

Este important ca sesizarea să se facă la debutul sejurului sau imediat după ce se constată neregulile.

Căutați comentariile altor turiști

Pozele sau înregistrările video vă ajută să probați ceea ce afirmați, mai ales dacă reclamația o trimiteți și la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

”O madalitate facilă pentru verificarea calității serviciilor prestate de către un operator economic constă în accesarea paginilor de internet specifice și studierea comentariilor făcute de alți turiști”, explică autoritățile. 

Verificați agenția de turism și hotelul pe site-ul Ministerului Economiei

Dar, pentru a avea o vacanță liniștită, înainte de alege agenția și hotelul, este bine să le verificați.

Pe site-ul Minsiterului Economiei, Antreprenoratului și Turismului se poate verifica dacă o strucutură de cazare turistică din România deține certificat de clasificare, respectiv categoria acordată.

Tot aici aflați date despre agenția de turism care vă interesează. Dacă nu apare, înseamnă că nu este autorizată.

Pe site-ul hotelului  ar trebui să se regăsească informații referitoare la datele societății comerciale (denumire, adresă sediu, adresă puncte de lucru, existența link-ului către pagina ANPC).

Citește și: 

Românii nevaccinați își vând vacanțele din Grecia la preț redus. Incendiile și Covid-ul le-au stricat concediile

Sfaturi pentru vacanță. Cum e bine să faci plăți în străinătate și ce bancomate sunt de evitat

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net