La ce să fii atent când ţi se reabilitează blocul

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Zeci de blocuri sunt acum în curs de reabilitare termică în Bucureşti şi în ţară, altele urmează să fie incluse în acest program. Ca proprietar, eşti direct implicat, trebuie să ştii la ce să te aştepţi şi ce măsuri să iei.

Poţi să-ţi schimbi gratuit actualele termopane

Unul dintre avantajele de care beneficiază locatarii unui bloc inclus în reabilitarea termică este montarea noilor geamuri termopan. Nu doar ferestrele clasice vor fi schimbate, ci şi termopanele mai vechi de zece ani, sau cele care nu mai corespund din punct de vedere tehnic. Carmen Chivu, administratorul unor blocuri din sectorul 2, spune că procedura implică depunerea de către locatari a unor cereri către primărie. „Potrivit legii, geamurile clasice se schimbă automat, gratuit. Termopanele mai vechi de 10 ani se schimbă şi ele, deoarece nu mai corespund normelor europene. În acest al doilea caz, însă, proprietarul trebuie să facă o cerere pe care să o depună la registratura primăriei înainte de începerea lucrărilor. Ar fi nevoie să facă dovada vechimii respectivelor termopane, ataşând la cerere chitanţe sau acte de la achiziţionarea lor. Cei care nu mai au, pot scrie doar o declaraţie pe proprie răspundere”, explică administratorul. 

Şi cei care au geamuri termopan mai noi de zece ani, dar care nu mai corespund din punct de vedere tehnic, pot solicita schimbarea lor gratuit, făcând acelaşi tip de cerere. „Orice locatar care are probleme cu termopanele actuale (poate nu se mai închid etanş, se produc infiltraţii etc.) are dreptul să ceară schimbarea lor. O comisie formată din reprezentanţi ai primăriei, proiectantul şi un specialist în termopane va veni să verifice situaţia şi va da verdictul – fie se aprobă schimbarea, fie nu”, mai spune Carmen Chivu. 

Securizează-ţi casa!

Din momentul în care se montează schela în dreptul ferestrei tale, nu mai ai aceeaşi intimitate ca până acum. Oricine poate vedea ce ai în casă, de aceea e indicat să ţii în permanenţă jaluzelele sau draperiile trase, iar ferestrele închise în perioada în care nu e nimeni acasă. „Nu muncitorii sunt problema, ci alte persoane certate cu legea care pot urca pe schelă pe timp de noapte”, atrage atenţia administratorul.

simeon stalpnicul png

E bine să cunoşti câteva detalii tehnice

Primăria este cea care contractează lucrarea şi predă imobilul firmei constructoare. Tot ea supervizează şi face recepţia. Chiar dacă nu eşti expert în domeniu, poţi observa dacă se lucrează ca la carte. Aflăm de la Carmen Chivu că plăcile de poliester trebuie prinse de perete cu adeziv şi cu dibluri de prindere în cinci puncte. Nu se pune adeviz pe toată suprafaţa plăcii de poliester întrucât trebuie să se creeze o „pernă de aer”, între placă şi perete. Peste poliester se dă o mână de tencuială, se pune plasă, apoi alt rând de tencuială, amorsa şi vopseaua decorativă. Glafurile de la ferestre se vor monta tot gratuit de către firma constructoare. Majoritatea sunt de tablă, iar dacă vrei alt material, îl poţi alege şi monta pe cheltuiala ta. În unele proiecte, tot muncitorii sunt obligaţi să cureţe tâmplăria. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net