Klaus Iohannis îi cere demisia lui Felix Bănilă, șeful DIICOT. Acuză gestionarea defectuoasă a cazului Caracal

Ultima actualizare:
Felix Bănilă este la șefia DIICOT din 2018
Felix Bănilă este la șefia DIICOT din 2018

Klaus Iohannis i-a cerut luni, 30 septembrie, demisia lui Felif Bănilă de la șefia DIICOT, în contextul cazurilor de la Caracal și de la Gura Șuții. Președintele cere asumarea modului în care s-au desfășurat lucrurile la Caracal, ancheta generând "semne de întrebare majore".

„În condiţiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltator felul în care unele instituţii publice au reacţionat și în ceea ce privește crima de la Caracal dar şi cumplitul caz de la Dâmboviţa. Ce s-a întâmplat în ultimele zile e un exmplu de „așa nu”. Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente prin care posibili infractori sunt trataţi cu mânuși iar victimele sunt tratate cu duritate și agresivitate. Această situație este generată în primul rând de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca scop salvarea infractorilor.

Azi nu mă refer doar la Guvern, mă refer și la conducerea DIICOT, instituţie a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit sa aducă un plus de credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o asfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste.

Așadar, ii cer domnului Felix Bănila să-şi înainteze imediat demisia din funcţia de procuror-șef al DIICOT”, a spus Preşedintele României în cadrul unei declarații de presă.

Felix Bănilă, propus de Tudorel Toader la șefia DIICOT, numit de Klaus Iohannis


    Felix Bănilă este la șefia DIICOT din 2018
Felix Bănilă este la șefia DIICOT din 2018

Felix Bănilă se află la șefia DIICOT din iunie 2018, după ce a fost propus de Tudorel Toader, ministru al Justiției la acea vreme. 

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a domnului BĂNILĂ OLIVER - FELIX, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău”, este Hotărârea nr. 232 a Secţiei pentru procurori a CSM, din 5 iunie 2018. 

Cine este Felix Bănilă

Felix Banilă, în vârstă de 47 de ani, este procuror-șef la DIICOT din iunie 2018, după ce fusese procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.   

Conform legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Predecesorul lui Bănilă la șefia DIICOT a fost Daniel Horodniceanu.

image
image
image
image
image
image
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net