Irina Rimes, remix după Maria Tănase de „Ziua Brâncuși”. Tot ce nu s-a văzut la marele eveniment

irina-rimes.jpg

Irina Rimes a fost ambasadoarea evenimentului organizat la Muzeul National de Arta al Romaniei cu prilejul „Zilei Brancusi”
Irina Rimes a fost ambasadoarea evenimentului organizat la Muzeul Național de Artă al României cu prilejul „Zilei Brâncuși”
Foto: Click/Sever Gheorghe

Miercuri seară, în curtea Muzeului Național de Artă al României (MNAR), „Ziua Brâncuși” a fost celebrată prin discursuri și un spectacol high-tech. Vedetele evenimentului: Irina Rimes, ambasadoarea manifestării, care, în melodia ce a însoțit proiecția holografică a intepretat un remix după un vechi cântec din repertoriul Mariei Tănase, „Până când nu te iubeam” și holograma 3D a lui Brâncuși.

O ploaie măruntă a însoțit evenimentul de la MNAR dedicat aniversării a 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. În buna tradiție românească, totul a început cu 20 de minute întârziere. Dar cine a vrut a vizitat gratuit expoziția cu lucrările țăranului genial din Hobița, cuibărită la etajul al doilea al fostului Palat Regal. 14 lucrări, mai ales din prima parte a creației lui, au atras toată ziua aproximativ 700 de vizitatori. Tot cam atâția – majoritatea copii și tineri - au umplut curtea muzeului, seara, când a apărut „lumea bună”: premierul Ludovic Orban, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, amabasadoarea Franței, Michele Remis și, cireașa de pe tort, cunoscuta și delicata cântăreață Irina Rimes, desemnată ambasador al evenimentului.

După ce și-a aranjat singură microfoanele plasate prea sus pentru înălțimea ei, solista a ținut un discurs despre Brâncuși. Și despre ea. „Mă uit la Coloana Infinită şi mi se face dor. Mă uit ca un copil care vede o excrescenţă uriaşă a pământului. Mă uit şi mă înfior. Mă uit la Coloană şi mi se face dor să cânt”, a spus Irina, în cuvinte bine-simțite, alegându-se cu ceva aplauze din partea celor tineri.

holograma-brancusi.jpg

Holograma 3D a lui Brancuși - intruchipat de un actor - a fost insotita de proiectii luminoase cu lucrari din cadrul operei marelui artist
Holograma 3D a lui Brâncuși - întruchipat de un actor - a fost însoțită de proiecții luminoase cu lucrări din cadrul operei marelui artist
Foto: Click/Sever Gheorghe

Premierul Ludovic Orban: „Gata? Atât a fost?”

„Aşa cum lucrările lui se plimbă prin lumea întreagă, plimbaţi-l pe Brâncuși, pentru că a fost român!”, a mai spus ea, îndemnându-i mai ales pe tineri să se apropie cât mai mult de opera marelui artist. Apoi, după scurtele cuvinte adresate și de oamenii politici, a urmat proiecția hologramei 3D a lui Brâncuși – întruchipat de un actor – ce a costat 40.000 de euro, însoțită de proiecții luminoase pe corpul central al Palatului, reprezentând diverse lucrări ale acestuia. Surpriza – promisă de Irina înainte de eveniment – a fost fondul sonor al showului de lumini – ea fiind vocea unui remix bine făcut al cântecului „Până când nu te iubeam”, din repertoriul Mariei Tănase, una dintre iubirile lui Brâncuși, vechi cântec popular descoperit de Anton Pann în 1852. Toată proiecția a durat cam trei minute, apoi a fost repetată „în buclă” până spre miezul nopții. „Gata? Atât a fost?”, s-a mirat însuși Ludovic Orban în timp ce îi ținea umbrela distinsei ambasadoare a Franței. Atât a fost, iar părerile despre eveniment și Irina Rimes în rolul avut pot rămâne împărțite. Dar, până la urmă, a fost doar o zi, doar o seară. Brâncuși va fi etern. Ce rămâne e, poate, îndemnul Irinei Rimes către tineri: „Plimbați-l pe Brâncuși!”. Adică, apropiați-vă de el, de opera lui și dați-le mai departe!

Loading...

Citește și

  • irina rimes

    Ultima zi a lui 2019 a prins-o pe Irina Rimes (28 de ani) pe patul de spital. Tânăra solistă a trecut printr-o operație de natură ginecologică, după ce a suferit o hemoragie internă care-i punea viața în pericol. Din fericire, medicii și-au făcut datoria, iar Irina a trecut cu bine peste acest obstacol. Mai mult, s-a recuperat repede, iar după doar 11 zile de la intervenția suferită, se afla deja pe scenă. După alte câteva zile, jurata de la "Românii au talent" a plecat în vacanță. Nu singură, ci alături de iubitul pe care l-a ținut până acum departe de ochii necunoscuților.

  • Artista originară din Republica Moldova trăieşte o telenovelă: a divorţat de bărbatul care a înşelat-o, dar continuă să lucreze împreună, la aceeaşi casă de discuri.

  • Bustul generalului-medic Carol Davila, realizat de Brancuși in 1903, este amplasat in curtea Spitalului Militar Central

    Poate că mulți dintre noi ne-am întrebat, plimbându-ne prin București, dacă o exista prin vreun parc, pe undeva, vreo sculptură realizată de Constantin Brâncuși, cu siguranță cel mai cunoscut și recunoscut artist român în plan mondial din toate timpurile. Iar dacă nu știați, există una. Singura operă brâncușiană expusă într-un loc public. E vorba de bustul generalului-medic Carol Davila, aflat în curtea Spitalului Militar Central.

  • Brancusi, in atelierul lui din Paris, a fost recreat de statul francez, beneficiara donatiei facute de marele sculptor, in cadrul Centrului Cultural Pompidou

    Astăzi, 19 februarie, se împlinesc 144 de ani de la nașterea românului de geniu, probabil cel mai cunoscut și apreciat creator român, în plan mondial, din toate timpurile, sculptorul Constantin Brâncuși. Mai puțină lume știe că, în 1951, Academia Română a respins oferta de primire în patrimoniul cultural românesc a operelor „Sfântului din Montparnasse”, cum a fost supranumit țăranul genial născut la Hobița.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1