A inventat din puşcărie un aparat contra hoţilor

Ultima actualizare:
Tânărul a fost închis  în urmă cu şase luni (Fotografii: Reuters)
Tânărul a fost închis în urmă cu şase luni (Fotografii: Reuters)

Din infractor, şi-a luat brevet de inventator. Din închisoare, la salonul de invenţii de la Geneva. Este povestea oneşteanului Valentin Boanţă, un băcăuan de 33 de ani care condamnat fiind pentru fraudarea cardurilor bancare, şi-a pus ambiţia şi a construit un antidot pentru hoţii de teapa lui.

Deţinut într-un penitenciar din Vaslui, Valentin Boanţă a ajuns vedetă internaţională. A reuşit să inventeze un dispozitiv care, spune el, ar putea apăra orice bancomat din lume de tentativele de fraudă, relatează Reuters. Tânărul se află de şase luni după gratii. El îşi ispăşeşte pedeapsa de cinci ani de închisoare, primită pentru că a furnizat unei bande de crimă organizată gadgeturi folosite pentru a masca echipamentele de copiere a cardurilor bancare pe care gruparea le monta pe ATM-uri. Nu a negat că le-a construit, a spus chiar că le-a făcut din plăcere, însă susţine că nu le-a folosit el, ci doar le-a vândut altora. Faptul că a ajuns printre infractori i-a provocat mustrări de conştiinţă şi a simţit nevoia să-şi repare greşelile.

Valentin Boanţă, alături de colegii de celulă

simeon stalpnicul png

"Când am fost prins, am devenit fericit. Această eliberare mi-a deschis calea pentru a lucra de partea bună a lucrurilor", a spus el. Boanţă, fost student la inginerie industrială, a început să lucreze la dispozitiv în timpul procesului, iar câteva luni mai târziu şi-a prezentat invenţia într-o celulă de penitenciar.

"Toate bancomatele au o construcţie învechită, astfel că sunt predispuse la vulnerabilităţi, sunt o latură foarte slabă a industriei bancare. Orice ATM poate fi penetrat printr-un atac skimming. Solutia mea de securitate face un bancomat de nespart", a declarat acesta pentru Reuters. "Secure Revolving System-SRS" este finanţat şi dezvoltat de firma românească MB Telecom. Inventatorul şi firma dezvoltatoare nu vor să dezvăluie deocamdată cât va costa acesta, dar susţin că va fi disponibil în curând.

Arată ca o cutie şi are 15 cm

Dispozitivul "Secure Revolving System-SRS" poate fi instalat în orice bancomat. Acesta permite inserarea cardului bancar mai întâi pe lat, după care îl roteşte cu 90 de grade, pentru a preveni echipamentele de copiere a datelor să acceseze informaţiile de pe banda magnetică. Sistemul înapoiază cardul utilizatorului printr-o rotire inversă. Dispozitivul arată ca o cutie metalică trapezoidală, de 15 cm lungime, cu fanta pentru card în mijloc.

Dispozitivul se instalează în exteriorul ATM-ului

simeon stalpnicul png


    Tânărul a fost închis  în urmă cu şase luni (Fotografii: Reuters)
Tânărul a fost închis în urmă cu şase luni (Fotografii: Reuters)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net