Incredibil! Ce temperatură avea ministrul Lucian Bode înainte cu o zi să afle că are Covid-19. Cum funcționează termometrele

Ultima actualizare:

    Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la intrarea în sala de conferințe, unde s-a întâlnit cu presa, cu o zi înainte de afla că are Covid-19
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la intrarea în sala de conferințe, unde s-a întâlnit cu presa, cu o zi înainte de afla că are Covid-19

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a aflat ieri, 4 noiembrie, că are Covid-19. Nu avea simptome, astfel că a fost prezent la tot felul de întâlniri, inclusiv cu presa. Cu o zi înainte să afle că este infectat, termometrul i-a indicat că are 32 de grade temperatură, cu mult sub cea normală.

Al doilea membru al Guvernului a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat aseară că s-a infectat cu Covid-19.

La începutul săptămânii și Ministrul Economiei, Virgil Popescu, fusese depistat pozitiv cu SARS-CoV-2, iar astăzi, 5 noiembrie, cel de la Finanțe, Florin Cîțu se va testa.  

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode: ”Mă simt bine, nu prezint simptome specifice”

”În urma unor analize periodice pe care le-am făcut în cursul acestei zile, în această seară am primit rezultatul ultimului test pentru diagnosticarea Covid -19 și, din nefericire, acesta a fost unul pozitiv. Din clipa în care am aflat rezultatul testului am urmat toți pașii ceruți de protocol. În acest moment m-am izolat la domiciliu, mă simt bine, nu prezint simptome specifice și am încredere că, în cele din urmă, totul va bine. Va urez multă sănătate, tuturor!”, este mesajul postat de Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Lucian Bode avea temperatura 32

Marți, cu o zi înainte acesta a susținut o conferință la Ministerul Transporturilor, cu tema : ”Un an de guvernare în slujba românilor”, când și-a făcut public raportul de activitate pe 2020. 

La intrarea în sala de discuții, demnitarului i s-a măsurat temperatura, iar aparatul a indicat 32 de grade. Nici vorbă de febră! Dar iată că era infectat cu coronavirus.

Ceea ce demonstrează că termoscanerele instalate în mall-uri ori aparatele cu infraroșu, tip pistol, care ne măsoară temperatura la intrarea în magazine ori în alte spații nu reflectă realitatea.

De ”bariera” termometrului pot trece cu ușurință și cei care au virusul. Regulile din pandemie, impuse de Guvern, obligă practic toți oamenii care vor să intre în orice instituție publică sau privată, magazin sau firmă, să treacă testul temperaturii: cine are peste 37,3 grade, măsurate la nivelul pielii, nu are acces.

Medic infecționist: ”Termoscanarea nu este o metodă perfectă”

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central, a explicat pentru Europa Liberă că termoscanarea nu este „o metodă perfectă”, dar că prin furnizarea unor date concrete, ajută la eliminarea unor riscuri. Totuși, nu mereu temperatura are legătură cu noul coronavirus.

„Ideea este să îi identifici pe cei care au febră, fără să însemne obligatoriu că acel om are coronavirus. Poate să aibă o infecție urinară sau altă boală acută febrilă. Te ajută când e temperatura crescută, dar nu te ajută când omul acela are temperatură normală, dar are coronavirus. De aceea, în interior, trebuie să respectăm și celelalte măsuri de protecție – masca facială, igiena mâinilor, toate celelalte. Temperatura nu este specifică infecției cu coronavirus, poate fi vorba de cu totul altă afecțiune. Și invers, în cazul Covid-19, 20-30% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice”, arată medicul.

Cât de eficientă este termoscanarea în lupta cu Covid-19

Mai multe studii arată că scanarea temperaturii persoanelor nu și-a dovedit eficiența în detectarea celor infectați cu noul coronavirus.

Un model matematic dezvoltat de Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra (LSHTM) arată că termoscanarea la aeroport ar putea detecta mai puțin de un pasager din cinci, infectați cu coronavirus.

Modelul se bazează pe ideea că simptomele COVID-19 apar în aproximativ 5 zile de la infecția cu noul coronavirus.

Un alt studiu estimează că termoscanarea la aeroport ar putea detecta doar 54% din persoanele infectate cu coronavirus.

Un alt element care face termoscanarea ineficientă în lupta cu noul coronavirus este că nu toți cei infectați fac febră.

Un studiu făcut în New York, pe 5.700 de pacienți bolnavi de Covid-19, a arătat că doar 30% dintre ei au avut febră.

Astfel, răspândirea bolii nu poate fi stopată prin simpla luare a temperaturii. În timpul epidemiei de Ebola, termoscanerele au fost folosite la scară largă în Africa, însă nu și-au dovedit eficiența.

Nici un pasager din 300.000 scanați în Guineea, Liberia sau Sierra Leone, unde erau focare de infecție, nu a fost detectat cu boala, iar patru pasageri au fost confirmați ulterior cu Ebola, dar au trecut nedetectați pentru că nu aveau încă simptomele bolii, arată un articol din revista Science.

„Specialiștii în sănătate publică consideră că verificarea temperaturii la aeroporturi sau la locul de muncă ne poate face să simțim că se iau măsuri adecvate, în realitate nerealizându-se prea mult”, arată un articol publicat de NPR.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cand-ne-creste-temperatura-corpului-sunt-cauze-la-care-nici-nu-te-ai-fi-gandit

https://www.click.ro/news/national/sunt-facute-sa-detecteze-doar-febra

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net