Incidente la vot. Ludovic Orban vrea să-i facă plângere penală ministrului de externe pentru organizarea din diaspora. Reacţia MAE

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban cere demisia Vioricăi Dăncilă, acuzând-o că a mințit în scrisoarea trimisă către Comisia EuropeanăFoto: Arhivă Click
Ludovic Orban cere demisia Vioricăi Dăncilă, acuzând-o că a mințit în scrisoarea trimisă către Comisia EuropeanăFoto: Arhivă Click

Românii din diaspora sunt nemulţumiţi de modul în care au fost organizate aceste alegeri. Sute de poze şi filmuleţe cu imagini de la cozile impresionante au ajuns pe reţelele de socializare. În ţară, unii politicieni au luat poziţie. Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, spune că va formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi a celor care au organizat votul în afara graniţelor. MAE a avut o reacţie fulger

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reacţionează la acuzaţiile PLN şi susţine că activităţile din secţiile de votare se desfăşoară în parametri normali, înregistrându-se doar ”incidente izolate”. MAE afirmă că au fost situaţii punctuale când au ajuns simultan cinci autocare cu alegători la aceeaşi secţie de votare sau momente când urnele de vot au fost umplute şi s-a aşteptat schimbarea lor. MAE precizează că numărul secţiilor de votare amenajate în străinătate este mult mai mare decât la alegerile precedente, scrie News.ro.

”Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secţii de votare organizate în afara României sunt operaţionale şi funcţionează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţiile de votare din diaspora se desfăşoară în parametri normali. Prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât ca toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”, a transmis, duminică, MAE.

Ludovic Orban spune că autorităţile au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate, potrivit news.ro.

“Am luat decizia de a formula plângere penală  împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu şi împotriva celor care au fost implicaţi în organizarea votului în diasporă.  Este revoltător, strigător la cer cum sunt umiliţi românii, fraţii noştri din diasporă. Este revoltător ca după ceea ce s-a întâmplat în 2014, Guvernul şi Ministerul de Externe au premediatat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din diasporă”, a afirmat liderul PNL.

Orban spune că ministerul de Externe a refuzat orice solicitare de creştere a numărului de secţii de votare.

“Toată lumea ştia că există o intenţie de prezenţă la vot masivă în toate ţările  în care sunt români plecaţi la muncă în străinătate, în care sunt comunităţi de români. Ministerul de Externe a refuzat, practic, orice solicitare de creştere a numărului de secţii de votare. Chiar şi în condiţiile în care s-a mărit puţin numărul de secţii, nu a existat niciun fel de preocupare pentru a fluidiza derularea procedurii de vot. Numărul de cabine de vot a fost menţinut în mod deliberat foarte mic, astfel încât să se reducă la maximum numărul cetăţenilor români din diasporă care pot să îşi exercite votul”, a mai afirmat Orban.

Orban: "Guvernul îşi bate joc de oameni"

Preşedintele PNL crede că aceste cozi la secţiile de votare din străinătate arată că Guvernul îşi bate joc de cetăţeni şi îi împiedică să îşi exercite dreptul de vot. El i-a instruit pe delegaţii PNL din secţiie de votare să intervină pe lângă preşedinţii Birourilor Electorale să facă tot ce este posibil pentru fluidizarea derulării procedurii de vot astfel ca toţii românii să poată vota.

“Ruşinos, penibil, revoltător, frica celor care guvernează, de români, este de neacceptat, iar împiedicarea exercitării dreptului de vot constituie una dintre cele mai grave infracţiuni. Din acest motiv, am dispus echipei de jurişti a Partidului Naţional Liberal să pregătească această plângere penală pe care o vom depune în cursul zilei de mâine”, a mai declarat Ludovic Orban.

În mai multe dintre oraşele din străinătate s-au format cozi la secţiile de votare. 

De asemenea, PMP a cerut prelungirea programului de vot

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net