Începe programul ”Lumină în sat”. Primarii pot cere bani pentru panouri fotovoltaice

program_lumina_in_sat_panouri_fotovoltaice_2019.jpg

De astăzi, 10 aprilie, începe Programul ”Lumină în sat”, prin care primarii localităților neelectrificate pot cere bani de la stat pentru panouri fotovoltaice
De astăzi, 10 aprilie, începe Programul ”Lumină în sat”, prin care primarii localităților neelectrificate pot cere bani de la stat pentru panouri fotovoltaice
FOTO: Click!

Știați că în România sunt circa 52.000 de gospodării care nu au curent electric? Iată că, de astăzi, 10 aprilie, începe Programul ”Lumină în sat”, prin care primarii localităților neelectrificate pot cere bani de la stat pentru panouri fotovoltaice. Condiția este să ceară bani pentru casele locuite permanent.

De astăzi, 10 aprilie, începe Programul ”Lumină în sat”, prin care primarii localităților neelectrificate pot cere bani de la stat pentru panouri fotovoltaice. Sunt peste 52.000 de gospodării în România care nu pot aprinde un bec, nu au televizor, frigider sau mașină de spălat. Așteaptă de zeci de ani ”Lumina în sat”, iar acum au posibilitatea să scape de opaiț și de lumânări.

Cererile se pot depune de către primării pentru casele locuite permanent, iar proprietarul trebuie să fie de acord.

Conform Ministerului Energiei, România avea, anul trecut, 52.233 de gospodării neracordate la reţeaua naţională de curent electric. Pentru ele, Agenţia Fondului de Mediu a primit 100 de milioane de euro şi anunţă proprietarii că le decontează până la 25.000 de lei dacă şi montează panouri fotovoltaice.

Începe programul ”Lumină în sat”

Proiectul se numește, de fapt, ”Centenarul Luminii”, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor izolate.

Ministerul Mediului a anunţat că, de astăzi, 10 aprilie, se pot depune cereri de finanţare pentru Proiectul ”Centenarul Luminii”, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor izolate. Cererile de finanţare se depun de către primării, care au la dispoziţie trei luni pentru urmarea tuturor procedurilor.

Finanţarea este nerambursabilă, acordată de Ministerul Mediului prin Administraţia Fondului pentru Mediu, în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie.

Banii se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

Programul ”Lumină în sat”

Rolul primăriilor este foarte important pentru că este cea care depune dosarul de finanţare, în calitate de solicitant.

Începând cu data de 10 aprilie a.c., acestea au la dispoziţie trei luni pentru parcurgerea etapelor de depunere a documentaţiei necesare pentru obţinerea finanţării, aşa cum prevede ghidul de finanțare a Programului, precizează Ministerul Mediului.

Potrivit Ghidului de finanţare, sunt considerate cheltuieli eligibile:

  • achiziţia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puţin 1 kwp,
  • achiziţia instalaţiei electrice exterioare şi interioare în imobil,
  • montajul şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic, a instalaţiei electrice exterioare şi interioare, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
  • sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.
  • Citiți și cum poți lua bani de la stat pentru un calculator nou
  • Citiți și despre economii pentru copii
Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1