Începe primul weekend cu restricții. Când și unde se închid magazinele. La ce oră se dă stingerea

Ultima actualizare:

    Vineri, sâmbătă și duminică magazinele se închid la orea 1800, iar carantina de noapte începe la ora 20.00.
Vineri, sâmbătă și duminică magazinele se închid la orea 1800, iar carantina de noapte începe la ora 20.00.

Primul weekend cu restricții începe vineri, 2 aprilie, însă măsurile anti Covid, de prevenirea a răspândirii cazurilor de îmbolnăvire, se aplică doar în anumite situații. Iată când se închid magazinele, când intră în vigoare carantina de noapte și în ce condiții va fi permisă deplasarea persoanelor în afara locuinței.

Astăzi începe primul weekend în care noile restricții impuse de autorități sunt aplicate pe teritoriul întregii țări. Astfel, în toate localitățile în care incidența este mai mare de 4 la mie, magazinele vor fi închise începând cu ora 18.00. Este vorba despre magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri, buticuri, piețe, mall-uri etc. Ar fi bine să te uiți cu atenție în frigider, iar în cazul în care ai nevoie de ceva, să mergi să cumperi până în ora 18.00. Nu ar fi deloc plăcut să rămâi fără apă, pâine, bere, țigări sau alimente de bază. Rămân deschise farmaciile, benzinăriile, firmele care livrează la domiciliu. 

Când se impune carantină de noapte

De azi, în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică, se impune carantină de noapte începând cu ora 20.00. Practic, după această oră nu mai ai voie să ieși din casă decât cu declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator. Înainte de impunerea acestei măsuri, stingerea se dădea la ora 22.00. Prin urmare, chiar dacă afară este cald și avem parte de o vreme frumoasă nu zăbovi prea mult prin parc pentru că poliția patrulează și te poți trezi cu amendă. 


    Noua declarație pe proprie răspundere
Noua declarație pe proprie răspundere

Ce trebuie să știi despre declarația pe proprie răspundere

Dacă este nevoie să te deplasezi în afara locuinței în intervcalul orar 20.00-05.00, va trebui să ai asupra ta ori declarația pe proprie răspundere, ori adeverința de la angajator.

Cum se completează declarația pe proprie răspundere

În declarația pe proprie răspundere va trebui să bifezi motivul pentru care ai ieșit din casă în intervalul orar restricționat: în interes profesional, pentru achiziționarea de medicamente, pentru însoțirea sau îngrijirea copilului bolnav, a persoanelor care au nevoie de ajutor sau prezintă dizabilități sau în cazul decesului unui membru al familie. Dacă nu te încadrezi în aceste excepții de la regulă, nu ai ce căuta seara, după ora 20.00 pe stradă!

DESCARCĂ DECLARAȚIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE AICI

Care sunt restricțiile, conform legii

În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepţii:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5.00-18.00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

Prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

De ce se închid magazinele la ora 18.00?

Autoritățile au explicat motivul pentru care magazinele se închid în weekend la ora 18.00. Este vorba despre angajații care au astfel suficient timp la dispoziție pentru a ajunge acasă până în ora 20.00. Se presupune că în două ore au timp să plece de la serviciu, să-și facă și eventuale cumpărături și să să ajungă acasă. 

CITEȘTE ȘI: Restricțiile de noapte impuse în alte țări europene

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net