Înainte de execuție, au existat două tentative de asasinare a soților Ceaușescu

Ultima actualizare:

    Înainte de a fi condamnați la moarte, ar fi existat două tentative de asasinare a soților CeaușescuFoto: arhivă personală
Înainte de a fi condamnați la moarte, ar fi existat două tentative de asasinare a soților CeaușescuFoto: arhivă personală

Au fost dezvăluite noi informații din cadrul dosarului Revoluției. Procurorul militar, Marian Lazăr, a anunțat că anchetatorii au înregistrat progrese în investigarea evenimentelor din decembrie 1989, iar printre cele mai importante descoperiri, sunt două tentative de asasinare a soților Ceaușescu, înainte de execuția lor.

În cadrul anchetei, procuroii au audiat numeroși martori, au colaborat cu istorici, scriitori și jurnaliști care s-au documentat în privința evenimentelor din decembrie 1989. De asemenea, au fost studiate și valorificate mai multe materiale audio-video care au referință la Revoluție, din Arhiva TVR, Arhiva Sahia Film, Arhiva Radiodifuziunii Române și filmări private. În plus, comisia de anchetă a colaborat cu Parlamentul României, Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, etc., relatează Digi24, conform relatărilor procurorului militar.

Conform comunicatului transmis de Ministerul Public, cele mai importante clarificări din cadrul dosarului Revoluției se referă la identificarea surselor generatoare de panică în timpul revoluției și a răspândirii psihozei teroriste care au creat numeroase victime civile.

Este menționat faptul că „nu a existat un vid de putere” în decembrie 1989, deoarece a fost compus rapid un comandament politico-militar care a perluat imediat, după fuga președintelui în exercițiu, puterea totală în România.

În ceea ce privește diversiunea, „au fost obținute date care demonstrează că înj anul 1987, forțele armate ale României au importat două tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura țevii și imitatoare privind desantul de parașutare.”

De asemenea, „a fost clarificată succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgoviște, locația unde s-a aflat cuplul Ceaușescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Probele au evidențiat existența unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unități militare, precum şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceaușescu. Astfel, până la execuția celor doi, survenită la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora."

Textul integral al comunicatului Ministerului Public îl puteți găsi aici.

image
image
image
image
image
image
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net