Împușcarea urșilor agresivi a trecut de două comisii parlamentare. Și ursoaica cu pui va fi ucisă

Ultima actualizare:

    Și ursoaica cu pui va fi ucisă, dacă se va stabili că este agresivă
Și ursoaica cu pui va fi ucisă, dacă se va stabili că este agresivă

Împușcarea urșilor agresivi a trecut de două comisii parlamentare. Deputații de la Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic și Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au aprobat, ieri, 26 octombrie, ordonanța de urgență inițiată de Ministerul Mediului, pentru intervenția imediată în cazul animalelor sălbatice care atacă oameni sau animale din gospodării. Și ursoaica cu pui va fi ucisă.

În cadrul comisiilor, au fost adoptate amendamentele care vizează extinderea aplicabilității OUG și în cazul atacurilor care se produc în extravilanul localităților.

”Am făcut încă un pas înainte în ceea ce privește protejarea vieții umane nu numai în intravilan, dar și în extravilan. După confirmările primite, proiectul de lege care aprobă această OUG urmează să fie dezbătut în Comisia pentru administrație publică, după care va intra pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. În ciuda instabilității politice interne, am reușit să avansăm, continuăm munca, prioritatea noastră pe lângă protejarea speciilor fiind salvarea vieților omenești și a bunurilor acestora”, a declarat Ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Potrivit documentului consultat, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se face gradual, prin îndepărtarea prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare sau extragere prin eutanasiere sau împușcare.

Ultima metodă se va plica doar în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”. 

Vânătorii, plătiți de Ministerul Mediului ca să ucidă urșii agresivi

De asemenea, urșii pot fi împușcați dacă „siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol”.

Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care ursuleții vor ajunge într-un adăpost.

Vânătorii vor fi plătiți pentru pentru a ucide urșii agresivi. Aceștia vor preda blana și craniul exemplarului Gărzilor forestiere, iar carcasa îi revine gestionarului care a efectuat extragerea, adică fondurilor de vânătoare.

Costurile pentru eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului.

Citește și: 

Bărbat rănit grav de urs, în Harghita. E al doilea atac în județ în ultimele zile

Ministrul Mediului a dat nas în nas cu ursul, într-o localitate din Covasna. Mesajul lui Tanczos Barna

image
image
image
image
image
image
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net