Imaginile dezastrului lăsat în urmă de viituri. 12 județe din România, sub ape

1._mare_alba_1.jpeg

Alba - În comuna Bistra, salvatorii au evacuat o femeie şi doi copii, inclusiv pe cei doi căţei ai familiei
foto: ISU ALBA

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Considerat „cel care aduce ploaia pe pământ”, Sfântul Ilie nu s-a dezis nici în acest an. A abătut asupra României averse cu tunete şi fulgere care însă au făcut dezastru în 29 de localităţi din 12 judeţe. Sute de oameni şi-au văzut agoniseala de-o viaţă luată de apă. Unul a murit.

În ultimele 24 de ore, aversele au produs inundaţii în judeţele Alba, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Maramureş, Prahova, Timiş şi Neamţ. Pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 29 de case, 107 curţi, 21 de beciuri şi subsoluri, precum şi pentru degajarea mai multor arbori căzuţi pe carosabil, au anunţat reprezentanţii ISU. Mai gravă a fost situaţia în Alba, Dâmboviţa şi Neamţ, unde zeci de persoane au fost izolate, iar mai multe maşini au fost surprinse de aluviuni pe şosea. În Iaşi, un bărbat de 47 de ani a fost găsit decedat în albia pârâului din localitate, blocat între copacii rupţi, fiind probabil surprins de debitul crescut al apei în timp ce încerca să treacă prin albia pârâului. Asta nu e tot. Fenomenele meteo extreme au provocat serioase pagube materiale şi le-au dat multora viaţa peste cap.

2._neamt_1.jpeg

Neamt - Mai multe gospodării au fost inundate

Judeţele Mureş şi Neamţ au fost luni şi marţi sub imperiul codurilor portocalii de furtuni. 7.000 de oameni din 22 de localităţi au rămas fără energie electrică, în urma avariilor. Copacii căzuţi pe şosea au blocat mai multe maşini, fiind nevoie de intervenţia pompierilor.

4._oradea_1.jpg

Oradea - Cerul oraşului, brăzdat de fulgere, la primele ore ale dimineţii de marţi
foto: Gyula Csaba Jakab

Iaşi şi Bacău. În aceste judeţe a fost cod roşu de furtună. Trei curse aeriene nu au putut ateriza la Iaşi, luni seara, fiind deviate pe alte aeroporturi din ţară.

3._brasov_1.png

Brașov - Ieri, se circula cu barca prin pasajul Craiter
foto: Meteoplus

În Alba a fost una dintre cele mai grave situaţii. 60 de persoane au fost relocate după ce locuinţele lor au fost distruse sau afectate de inundaţii. În comuna Bistra, apa din casa unei familii cu doi copii ajunsese de un metru. Conform Digi24, peste 200 de persoane, printre care 70 de copii din Dăroaia, au fost cazaţi temporar la căminul cultural din Roşia Montană, multe dintre gospodării fiind inundate sau afectate de o alunecare de teren. ISU a montat 5 corturi mari, cu o capacitate de cazare de 40 de locuri, şi 5 containere modulare pentru locuit, cu o capacitate de 20 de locuri.

6._sambata_ocolis_alba_34inquam_raul_stef_2_1.jpg

Alba - Inundaţiile au provocat pagube serioase în tot judeţul

În Braşov, acoperişurile a două case au luat foc după ce au fost lovite de trăsnet. Furtuna a provocat inundaţii în 8 localităţi din judeţ, printre cele mai afectate numărându-se staţiunea Predeal. Zeci de oameni au sunat la 112, trei braşoveni rămânând blocaţi în apă, într-un tractor cu remorcă. La Sinaia, marţi dimineaţa, un autoturism a fost luat de viitură, iar mai multe gospodării au fost inundate după ce pârâul Izvorul Dorului a ieşit din albie.

5._vineri_alba_1.jpg

Alba - Inundaţiile au provocat pagube serioase în tot judeţul

Dâmboviţa. 60 de turişti au rămas blocaţi cu rulotele şi maşinile într-un camping din zona cabanei Zănoaga şi aşteaptă retragerea apelor pentru a putea părăsi zona în siguranţă. Viiturile au luat o rulotă parcată în apropierea căsuţelor şi a blocat una dintre căile de acces către camping.

7._sambata_ocolis_alba_34inquam_raul_stef_7_1.jpg

Alba - Inundaţiile au provocat pagube serioase în tot judeţul

Traficul pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene a fost blocat din cauza arborilor căzuţi pe carosabil. Şi circulaţia feroviară s-a desfăşurat doar pe un singur fir între staţiile Sinaia – Buşteni (Braşov), Blaj – Valea Lungă (Alba) şi Călimăneşti – Cozia (Vâlcea), din cauză că apele au inundat şi umplut de aluviuni calea ferată. Un tren de marfă a deraiat la ieşire din staţia Dorobanţu.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul