Imagini superbe din Delta Dunării! Google a fotografiat-o din căruță

Ultima actualizare:

    Filmarea pe străduțele din Delta Dunării s-a făcut din căruță, cu ajutorul localnicilorFotografii: Google România
Filmarea pe străduțele din Delta Dunării s-a făcut din căruță, cu ajutorul localnicilorFotografii: Google România

Nu ai văzut niciodată Delta Dunării? Acum, ai ocazia să o explorezi din fața calculatorului. Cei de la Google au fotografiat-o timp de o lună, pe o suprafață de peste 1.500 de kilometri, din căruță și barcă. Imaginile superbe au fost surprinse cu un tracker care cântărește 25 de kilograme.

Începând din această săptămână, Delta Dunării este disponibilă în Street View pe Google Maps și poate fi parcursă de orice persoană din lume, care este conectată la Internet.

Delta este prezentă cu toate frumusețile ei, de la rute navigabile, lacuri și canale acoperite de vegetație, păsări și floră, la arhitectură locală și sate înconjurate de ape.

Google a fotografiat peste 1.500 km din Delta Dunării

În total, sunt acoperiți peste 1.500 de kilometri de canale și drumuri, iar partenerul proiectului a fost WWF România, ce mai mare organizație de conservare a naturii.

”Google a fotografiat cu oi, cu cămile în deșert, dar niciodată din căruță. Am folosit un tracker care are 15 camere și cântărește 25 de kilograme. Imaginile s-au luat la fiecare 2,5 secunde. Pe canale s-a fotografiat din barcă”, povestește Gabriela Chiorean, director de comunicare la Google România.

Localnicii și-au pus la bătaie bărcile și căruțele, conștienți fiind de faptul că proiectul nu face altceva decât să le promoveze locurile în toată lumea.

Camera care a filmat și fotografiat Delta Dunării a fost montată și pe barcă
Camera care a filmat și fotografiat Delta Dunării a fost montată și pe barcă

Iar greul a fost dus de Cristian Mititelu, cel care a fotografiat în condiții deloc blânde, prin arșiță și praf cât cuprinde.

”Pentru mine a fost muncă fizică, am cărat zilnic tracker-ul în spate. Acesta este un sistem portabil, un rucsac, pe care l-am montat pe un suport. Am filmat doar ziua, între orele 10.00-15.00, când soarele era sus pe cer, ca să nu iasă umbre și fotografiile să aibă aceleași culori. Imaginile sunt frumoase, au ieșit așa cum mi-am dorit”, mărturisește bărbatul de 44 de ani. Atunci unde căruța nu a păutut pătrunde, Cristian a luat cărările la pas sau cu bicicleta. ”Crișana și Sulina au fost fotografiate de pe bicicletă”, completează acesta.

Cristian Mititelu a parcurs kilometri întregi cu tracker-ul în spate
Cristian Mititelu a parcurs kilometri întregi cu tracker-ul în spate

Delta Dunării a fost fografiată în trei luni, în plină vară, iar imaginile obținute îți taie răsuflarea.

Sulina a fost cartografiată la pas
Sulina a fost cartografiată la pas

Ce trebuie să știm despre Delta Dunării

  • Delta, aflată în mare parte în Dobrogea şi parţial în Ucraina, este a doua ca mărime şi cea mai bine conservată dintre deltele europene. Ea a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional în România.
  • Flora Deltei este reprezentată în mare parte de o vegetaţie specifică zonelor umede (stuful, papura, rogozul, în amestec cu salcia pitică) şi ocupă 78% din totalul suprafeţei. Zăvoaiele ocupă 6% din suprafaţă, cu păduri de salcie, frasin, arin, plop, iar ochiurile de apă sunt acoperite de o vegetaţie acvatică şi plutitoare pe restul de 2%.
  • Delta Dunării conţine mai mult de 360 de specii de păsări şi 45 de specii de peşte de apă dulce în numeroasele sale lacuri şi japşe. Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colţuri ale Pământului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană) vin să cuibărească. Speciile majore de peşti care se găsesc aici sunt ştiuca şi somnul.
  • Fauna Deltei este una bogată şi variată în specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, peşti, crustacee, melci, moluşte şi insecte.
  • Click! vă dă și un pont. Pentru pescari cea mai bună perioadă de mers în Delta Dunării este luna octombrie, atunci se spune că peștele se pregătește de iarnă și mânâncă cel mai bine.

Pentru turistul de rând, vara este sezonul ideal. De la bordul vaselor poate admira păsările care s-au obișnuit cu forfota oamenilor.

Ce mai găsim pe Google Maps

Cu Google Street View, oamenii pot vedea imagini la 360° din numeroase locuri ale lumii, fie şosele, oraşe, monumente istorice, repere culturale, natura sălbatică (pe pământ, pe sau în apă) şi chiar spaţiu.

Serviciul este disponibil şi în Google Earth şi aplicaţia Google Maps pentru telefoanele mobile în peste 85 de țări, inclusiv în Arctica şi Antarctica.

Street View este disponibil în România din 2010, când au fost publicate primele imagini din cele mai importante oraşe pe Google Maps.

Acoperirea Street View la nivelul întregii ţări s-a realizat în 2012, atunci când au fost preluate imagini de pe 40.000 de km de drumuri, 39 de oraşe şi sute de obiective turistice.

Extinderea Street View în România a continuat şi după această dată, fiind actualizate imaginile din marile oraşe şi adăugate diferite obiective turistice, precum Salina Turda, Castelul Bran, Cetatea Alba Iulia, Muzeul Naţional Brukenthal, Fluviul Dunărea, iar acum și Delta Dunării.

Pe viitor, echipa Google are de gând să imortalizeze și podgoriile viticole din țara noastră.  

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net