Imagini dezolante! Sudul Litoralului, un imens şantier

a14-olimp-1.jpg

Aşa arată acum celebrul complex Panoramic - Amfiteatru - Belvedere care atrăgea mai ales străini
Foto: Mihai Ionescu

Imagini dezolante în sudul Litoralului. Dacă în Mamaia, hotelierii s-au dat peste cap ca să atragă turişti, autorităţile din Eforie parcă au plecat în vacanţă. Asfaltul este spart, treptele sunt rupte, parcările sunt goale, iar aleile spre plajă sunt năpădite de buruieni.

Turiştii care au ales să petreacă vacanţa în staţiunea Eforie regretă amarnic. Este praf peste tot, străzile şi aleile sunt ”rupte”, iar drumul spre plajă este năpădit de bălării. Muncitorii care s-au apucat de reparat faleza au lăsat totul baltă, inclusiv materialele de construcţii, iar turiştii sunt nevoiţi să facă slalom printre dale şi borduri.

a24-olimp-2-.jpg

Scaunele, tablourile şi frigiderele au fost făcute morman
Foto: Mihai Ionescu

Imagini dezolante şi în staţiunea-etalon de pe Litoral, Olimp – Neptun. Clădiri în pagină, uşi zăvorâte, miros greu de mucegai, rugină şi tencuială scorojită. De câţiva ani se tot spune că acest complex va fi complet renovat, dar în realitate totul este o ruină. Românii de rând îi spuneau ”oraşul interzis” pentru că în complexul Olimp din Neptun aveau acces doar nomenclaturiştii comunişti, străinii şi actorii. De 18 ani, este ”oraşul părăsit”.

a34-olimp-3.jpg

Scaunele, tablourile şi frigiderele au fost făcute morman
Foto: Mihai Ionescu

”Sunt furios! De aici se dădea ora exactă pe Litoral. Aici veneau străini din toată Europa, atraşi de frumuseţea acestei staţiuni. Punctul de vârf era complexul hotelier Panoramic - Amfiteatru - Belvedere, aşezat în semicerc, cu golful în faţă, unde venea la plajă toată staţiunea. Vin în fiecare an să vizitez Hotelul Panoramic şi nu îmi vine să cred că se degradează continuu, fără ca cineva să facă ceva. Este ireal ce se întâmplă aici!”, ne-a declarat scriitorul Teodor Hossu-Longin.

a44-eforie-1.jpg

În Eforie Nord, turiştii trec pe lângă molozul uitat pe stradă
Foto: Mihai Ionescu

Inaugurat în 1971, complexul hotelier atrăgea anual în jur de 12.000 de turişti, fiind cel mai scump de pe întreg litoralul românesc şi constituind baza de la care s-a extins staţiunea Olimp. Astăzi, n-a mai rămas decât o umbră a ceea ce fusese cândva această locaţie de vacanţă de lux, dar chiar şi la aproape trei decenii de la Revoluţie, clădirile au continuat să rămână în picioare.

a54-eforie-2.jpg

La plajă, gunoaiele sunt la ele acasă
Foto: Mihai Ionescu

În 2008, cele trei hoteluri au fost cumpărate de Josef Goschy, cel care deţinea firma Unita Turism, precizează sursa citată şi le-a achiziţionat se pare de la AVAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), care le acaparase imediat după Revoluţie.

a64-eforie-3.jpg

Faleza e spartă şi dalele stau morman
Foto: Mihai Ionescu

Josef Goschy le-a cumpărat cu 22,2 milioane € şi a sperat să-şi acopere investiţia prin vânzarea unor proprietăţi mai mici. Criza economică din 2008 i-a jucat însă feste, nimeni nu a mai cumpărat imobile, preţurile au scăzut drastic, dar patru ani mai târziu, Goschy a sperat să vândă la un preţ dublu achiziţiei.

a74-eforie-4.jpg

Străzile şi parcările n-au mai fost asfaltate de ani buni
Foto: Mihai Ionescu

Speranţa că piaţa imobiliară avea să revină pe făgaşul normal s-a dovedit deşartă, iar hotelurile cândva de lux, începuseră să se degradeze vizibil.
În decembrie 2016, complexul hotelier a fost cumpărat de Muhammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România şi deţinătorul lanţului Phoenicia, al restaurantelor fast-food Springtime şi al fabricii de conserve Mandy.

A plouat în 40 de minute cât într-o lună, pe Litoral

A fost ”cod roşu” de vreme rea, sâmbătă, în Constanţa. O furtună a produs pagube însemnate în oraş şi în staţiunile de pe litoral.
Vântul a smuls copaci din rădăcini şi a luat pe sus acoperişuri, iar ploaia torenţială a inundat străzile.
Vântul a atins viteze de 80-90 km/h, iar aversele torenţiale au adus şi 30 l/mp de precipitaţii, în 40 de minute. Mai multe panouri publicitare, dar şi acoperişul unui restaurant, au fost smulse de vânt, scrie digi24.ro.


Mulţi copaci s-au prăbuşit peste maşinile parcate în apropiere. Vântul puternic a luat pe sus şezlongurile şi a gonit turiştii de pe plajă. Probleme au fost şi în staţiunea Mamaia. O schelă s-a desprins de pe o clădire, în zona satului de vacanţă.
În Agigea, canalizarea a fost ineficientă în faţa ploii abundente, iar mai multe străzi au fost inundate. Aceeaşi situaţie şi în Eforie Nord. Şi în judeţul Tulcea, pentru 40 de minute a fost ”cod roşu”. ”În judeţul Tulcea, vântul a suflat la rafală cu 97 km/h şi au căzut 110 l/mp în Deltă, la Sfântul Gheorghe”, ne-a spus Oana Păduraru, meteorologul de serviciu de la ANM.
Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1