Imagini apocaliptice! Vântul puternic a făcut prăpăd. Până marți este cod galben de ploi și vijelii

acoperis-si-gard-smulse-de-vant.jpg

Acoperișul și gardul casei au fost smulse pur și simplu de vântul puternic, într-o localitate din Giurgiu
Acoperișul și gardul casei au fost smulse pur și simplu de vântul puternic, într-o localitate din Giurgiu
Foto: ISU Giurgiu

Imagini apocaliptice! Vântul puternic a făcut prăpăd ieri seară, 14 iunie, în mai multe județe din țară. A smuls gardurile și acoperișurile caselor, iar furia naturii nu se oprește. Până marți, 16 iunie, este cod galben de ploi și vijelii.

În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost emise 14 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate. Acestea au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torențiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici.

Imagini apocaliptice! Vântul puternic și ploaia au făcut prăpăd

Fenomenele periculoase auu făcut prăpăd în 37 localități din 17 județe. Este vorba despre Alba, Argeșș, Brașov, Bistria Năsăud, Bihor, Caraș Severin, Călărași, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomița, Ilfov, Mureș, Tîrgu Neamț, Sibiu, Timișoara și Vâlcea.

12 case, 60 de curți și 46 de beciuri și subsoluri au fost inundate.

acoperis-de-la-casa-aruncat-in-strada-de-vant.jpg

Bucăți din acoperișul unei case au fost aruncate în stradă de rafalele de vânt
Bucăți din acoperișul unei case au fost aruncate în stradă de rafalele de vânt
Foto; ISU Timiș

Totodată, din cauza vântului puternic, cinci acoperișuri au fost smulse de vântul puternic, iar 6 copaci au căzut pe carosabil sau pe linii electrice. În urma acestor evenimente au fost avariate 3 autoturisme.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, pompierii au ieșit ca să ajute sinistrații.

”Județele cele mai afectate de precipitațiile abundente și de vântul puternic au fost Caraș-Severin, Hunedoara și Vâlcea, unde colegii noștri au intervenit la nivelul a 16 localități. Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice imediate, au fost emise mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT. La acest moment, nu sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor inundațiilor”, au anunțat reprezentanții IGSU.

ANM a emis cod galben de ploi și cod portocaliu de vânt

Și nu am scăpat de vremea rea! Până mâine, 16 iunie, la ora 10.00, se află în vigoare o avertizare meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

casa-ramasa-fara-acoperis-din-cauza-vantului-puternic.jpg

Casa a rămas de tot fără acoperiș
Casa a rămas de tot fără acoperiș
Foto: ISU Timiș

Astfel, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se vor manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp. Totodată, pentru intervalul 15 iunie, ora 13.00, 16 iunie, ora 3.00, a fost emisă o avertizare cod portocaliu de ploi și vânt.

strazi-inundate-masina-pompieri-cu-motopompa.jpg

Pompierii au scos apa de pe străzile inundate
Pompierii au scos apa de pe străzile inundate
Foto: ISU Giurgiu

În după-amiaza zilei de astăzi,15 iunie, și în prima parte a nopții de luni spre marți,15 spre16 iunie,, în Oltenia, Banat, Crișana și local în Transilvania și Muntenia vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp.

Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină.

Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite.

De asemenea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.

Harta-coduri-anm.jpg

Cea mai mare parte a țării de află sub avertizarea cod galben și cod portocaliu
Cea mai mare parte a țării de află sub avertizarea cod galben și cod portocaliu
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1