Iată cum ieși la pensie cu 5 ani mai devreme!

pensie_11-1024x768.jpg

pensie, anticipată, lege
Pensia anticipată este mai mică, din cauza faptului că cel care o cere este penalizat cu 50% până împlinește vârsta standard

Dacă nu mai ai chef să muncești și ai realizat stagiul complet de cotizare ai dreptul să ieși mai devreme la pensie. Poți profita de prevederile legale doar în cazul în care mai ai cinci ani până la pensionarea pentru limită de vârstă.

Potrivit legii, persoanele care au realizat stagiile complete de cotizare, precum și cele care le-au depășit cu până la zece ani pot solicita pensionarea anticipată parțial.

Reducerea vârstei este de maximum cinci ani.

Când se iese anticipat luna aceasta

Concret, dacă, în  luna martie, vârsta pensionare normală la femei este de 60 de ani, cea parțială nu poate fi mai mică de 55 de ani. Același calcul este valabil și pentru bărbați.

În cazul acestora, pensionarea pentru limită de vârstă se face acum la 65 de ani, iar cea anticipată parțial la 60 de ani.

Stagiul complet de cotizare este în acest moment de 33 de ani și 3 luni pentru femei și de 35 de ani pentru bărbați.

Vârsta standard de pensionare la femei crește progresiv cu câte o lună, o dată la trei luni.

Astfel, în ianuarie 2023 vor ieși de pe piața muncii cele născute în ianuarie 1967, la 63 de ani.

Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la această categorie de pensie nu  se cumulează cu nici o altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special.

Studiile superioare nu se calculează

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu sunt luate în considerare perioadele în care solicitantul:

-a beneficiat de pensie de invaliditate;

-a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat conform legii, pe durata normalå a studiilor respective, cu condițiile absolvirii acestora;

-a satisfăcut serviciul militar, ca soldat în termen sau cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prozonierat.

Valoarea pensiei anticipate parțiale se stabilește în funcție de cuantumul celei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Ce documente depui

Persoanele interesate trebuie să depună, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor, la casa de pensii de pe raza de domiciliu, următoarele documente:

- cerere;

-carnetul de muncă, original și copie;

-carnetul de asigurări sociale, original și copie;

-alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă;

-adeverință privind sporurile și adaosurie reglementate prin lege sau prin contractul colectiv sau individual de muncă pentru perioda 01.04.1992-01.04.2001;

-adeverință din care să reiasă condițiile de muncă speciale sau deosebite;

-dovada certificării stagilului de cotizare;

-adeverință din care să rezulte data încetării calității de asigurat;

-alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie;

-procură specială pentru mandatar, unde este cazul.

 

 

loading...
Loading...

Citește și

  • Cel mai iubit concurs din presă s-a întors cu mii de premii pentru cititorii săi fideli. În prima săptămână de concurs, Click!MANIA a premiat peste 500 de norocoşi. Lozurile le-au adus bani, telefoane, tablete, electrocasnice şi multe alte cadouri.

  • bani pensie anul nasterii

    Românii ies la pensie mult prea devreme. La această concluzie au ajuns guvernanţii, care au găsit o modalitate ca să ne ţină mai mult în câmpul muncii. Vârsta de pensionare la femei va creşte cu doi ani, astfel că cele născute în Ian 1971 îşi vor vedea liniştite de bătrâneţe abia la 65 de ani. Egalitate între bărbaţi şi femei.

  • Mulţi se gândesc la ziua în care vor ajunge să trăiască din pensie, dar puţin ştiu cum se calculează. Spre deosebire de pensia privată obligatorie, pentru care ni se reţin lunar 2% din venit şi banii se strâng în contul personal, cea de la stat are o anumită formulă.

  • cresterii salariale decembrie

    71 - 300 lei în plus la salariu pentru circa un milion de bugetari. De la 1 decembrie, sistemul de învăţământ va primi în plus 15%, cei din sănătate 25%, iar restul de angajaţi din instituţiile de stat – 10%.