Iată cum afli dacă angajatorul ți-a plătit contribuţia la pensie!

Ultima actualizare:

    Contul ți-l faci din fața calculatorului
Contul ți-l faci din fața calculatorului

Vei fi un pensionar falit sau unul care va primi de la stat, de bine de rău, o pensie cât de mică? Poți afla încă de pe acum. Totul este să-ți faci cont pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, iar instituția îți va pune la dispoziţie informaţii cu plățile făcute de către angajator.

Chiar dacă sunt obligaţi să le plătească salariaţilor lună de lună contribuţiile la asigurările sociale, nu toţi angajatorii o fac. Astfel că mulți se vor trezi la bătrânețe că, deși au contribuit o viață, poștașul nu va veni la ei cu o sumă pe măsură.

Ca să preîntâmpini o astfel de situație și să nu te trezești în prag de pensionare cu ani de vechime lipsă, te sfătuim să verifici din timp. Iată cum o poți face! Casa Naţională de Pensii  Publice (CNPP) îți oferă toate informaţiile de care ai nevoie chiar din faţa calculatorului. Totul este să-ți faceţi un cot gratuit pe site-ul www.cnpp.ro. 

Paşii de urmat

- Intri pe secţiunea „de ce să-mi fac cont”, completezi formularul în care vei scrie informaţiile de identificare a utilizatorului: nume, prenume, CI, CNP, adresă de domicliu. Atenţie! Adresa de mail furnizată în cadrul formularului va reprezenta utilizatorul atunci când te vei conecta la serviciile electronice www.cnpp.ro. Informaţii detaliate pentru completarea fiecărui câmp al formularului se obţin prin apăsarea butonului: „ajutor”;

- După completarea cererii, aceasta trebuie tipărită (se apasă butonul Tipărire formular acces on-line). La tipărire se va deschide o fereastră nouă în care se putea vedea conţinutul documentului în format PDF;

- Se semnează cererea tipărită;

- Te vei prezenta personal cu cererea la orice ghişeu al Caselor Teritoriale de Pensii, împreună cu actul de identitate;

- Un reprezentant al Casei Teritoriale de Pensii va procesa cererea. La activarea contului vei primi o informare pe adresa de mail cu parola. Aceasta va fi comunicată fie direct, fie prin mail a unui document de înştiinţare. „Nu înregistrăm cererile online pentru că datele sunt confidenţiale şi e posibil ca o altă persoană neîmputernicită să aibă acces la informaţii importante. Tocmai de aceea, cererile se vor depune personal la orice casă teritorială de pensii. Nu trebuie să fie neapărat cea de domiciliu”, ne-a declarat Angelica Mihail, director de comnicare la CNPP.

Ce mai poţi verifica

- pensiile şi asigurările sociale;

- evidenţa contribuabililor;

- sistemul de accidente de muncă şi boli profesionale;

- datele din sistemul public de pensii;

- datele din carnetele de muncă;

- stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001;

- informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori;

- informaţii referitoare la viramentele la pilonul II de pensii private;

- informaţii referitoare la pensia comunitară;

- informaţii referitoare la debitele din executare silită;

- informaţii referitoare la fişa financiară.

Patronul e obligat să achite dările

Contribuţia la pensia din sistemul public este de 31,3% din salariu, din care 10,5% suportă angajatul şi 20,8% angajatorul. Cu alte cuvinte, la un salariu brut lunar de 2.000 de lei, costul total al contribuţiei la pensie este de 626 de lei.

Pentru plata contribuţiei atât cea a angajatului, cât şi cea a angajatorului, obligaţia îi revine angajatorului.

Termenul de plată este lunar/trimestrial până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care s-a constituit datoria de plată.

Mulţi bani se duc la stat! Aşa gândesc şi unii patroni, care încearcă să fenteze legea şi ori uită să vireze banii cu anii, ori plătesc pe sărite. Totul în detrimentul salariaţilor.

Cum vezi câţi bani ai în contul de pensie privată

Poţi intra pe site-ul www.apapr.ro la secţiunea «Verificaţi pensia privată». Acolo îți poți face un cont, cu parola şi utilizator, după care ceri fondului de pensii la care ești înscris un cod de acces. Cu acesta poți verifica dacă ai virate cotele stablite.

Dacă vei constata că nu sunt banii sau că au fost întreruperi în plată îi poți reaminti angajatorului că este obligat prin lege să-i achite ratele aferente.

Conform statisticilor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, pentru 6,7 milioane de români s-au virat contribuţii la Pilon II, iar deţinerea medie la 31 mai 2017 era de circa 5.300 lei.

Românii contribuie, în medie, cu circa 150 de lei pe lună, ceea ce reprezentă 5,1% dintr-un salariu mediu brut de peste 3.000 lei.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net