Iadul pe pământ în toată Europa! Incendiile din Italia și Grecia au făcut prăpăd

Ultima actualizare:

    Insula grecească Evia este  făcută scrum de incendiul  izbucnit acum o săptămână  Foto: EPA-EFE
Insula grecească Evia este făcută scrum de incendiul izbucnit acum o săptămână Foto: EPA-EFE

Bătrânul continent trece prin vremuri tulburi! Miercuri, în Siracuza, Sicilia, Italia, a fost înregistrată temperatura incredibilă de 48,8 grade Celsius. Şi tot în această regiune, pompierii se luptă din greu cu incendiile. În Grecia, pârjolul a căpătat dimensiuni apocaliptice.

Schimbările climatice fac ravagii pe bătrânul continent. Un val de caniculă adus de anticiclonul ”Lucifer” a lovit Italia, unde miercuri, în regiunea Sicilia, s-a înregistrat o valoare record de temperatură, de 48,8 grade Celsius. Italia este afectată de cea mai fierbinte săptămână din această vară.  Recordul anterior, de 48,5 grade Celsius, a fost stabilit în 1999, tot în Sicilia. Până la izbucnirea incendiilor a fost doar un pas.

În Calabria şi în Sicilia, pompierii au avut 300 de intervenţii în 12 ore, iar şapte avioane Canadair au fost mobilizate încă din zorii zilei de miercuri, a anunţat departamentul pentru stingerea incendiilor. Un bărbat în vârstă de 77 de ani a murit miercuri în urma arsurilor suferite în timp ce încerca să se adăpostească în locuinţa sa care a fost cuprinsă de flăcări, într-o zonă rurală situată lângă Reggio Calabria.  

Spania se află şi ea pe harta cu risc ridicat din cauza temperaturilor extrem de ridicate, iar autorităţile locale au emis avertismente cu privire la producerea de incendii de vegetaţie.   


    Record de temperatură în Siracuza, Sicilia: 48,8 grade Celsius
Record de temperatură în Siracuza, Sicilia: 48,8 grade Celsius

900 de pompieri luptă cu focul în Grecia

Şi Grecia arde în continuare! 900 de pompieri din România, Polonia, Cipru, Ucraina, Serbia, Slovacia, Moldova şi Germania, ajutaţi de 27 de aeronave, luptă în continuare cu flăcările din insula Evia şi din Pelopones. Premierul elen Kiriakos Mitsotakis le-a mulţumit miercuri în timpul unei conferinţe online oficialilor din Qatar, România şi Ucraina, pentru ajutorul oferit. Atât Italia, cât şi Grecia au fost afectate de incendii şi în 2017, dar ce se întâmplă în 2021 a depăşit de mult amploarea catastrofei de acum patru ani.  

Andor, cel mai tânăr pompier român plecat în Grecia

Andor este din cadrul Detaşamentului 1 Braşov, are doar 20 de ani şi este cel mai tânăr pompier salvator plecat în misiune în Grecia. Povesteşte că şi-a întrerupt concediul pentru a se înscrie şi el pe lista celor 108 pompieri trimişi de ţara noastră în ajutorul vecinilor greci.„Diseară se pleacă spre Bucureşti, iar mâine spre Grecia”, suna anunţul primit pe grupul de muncă, de la comandant. „L-am sunat imediat şi i-am spus că vreau să merg şi eu. Văzusem situaţia din Grecia şi mă gândeam la cât de greu trebuie să le fie. Când le-am spus alor mei că plec, s-au temut, dar au înţeles că îmi doresc să fiu acolo şi să pun şi eu umărul la tot acest efort comun. Acum vorbim zilnic, după ce termin tura”, a povestit Andor, într-o postare publicată de Ministerul Afacerilor Interne, promiţând să rămână acolo atât cât e nevoie.  

Echipa de 108 pompieri a plecat vinerea trecută, iar duminică au avut prima lor misiune, în zona Spathari din insula Evia. Nu e uşor deloc, temperaturile sunt extrem de ridicate, se lucrează organizat, pe ture. „Chiar dacă suntem pompieri din toate colţurile ţării, aici în Grecia, pot spune că ne înţelegem din priviri, pentru că toţi ştim ce avem de făcut şi pe toţi ne uneşte bucuria de a fi salvator”, adaugă Andor.  Locuitorii, dar şi presa elenă au numai cuvinte de laudă la adresa pompierilor români, pe care îi compară cu nişte extratereştri. „Par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea şi reflexele instinctive sunt uimitoare”, scrie publicaţia fimes.gr.


    Andor are 20 de ani  şi a plecat din Braşov pentru a se lupta cu flăcările peste hotare
Andor are 20 de ani şi a plecat din Braşov pentru a se lupta cu flăcările peste hotare

Şi în ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ne ţine la curent cu activitatea salvatorilor, publicând imagini emoţionante cu pompieri negri pe faţă şi storşi de oboseală după lupta cu flăcările. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net