Haos la închiderea școlilor. Ministrul Cîmpeanu: «Nu pot să oblig școlile private să instituie vacanță într-o anumită perioadă»

Ultima actualizare:

    Sorin Cîmpeanu, ministrul Educațieifoto: Inquam Photos
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educațieifoto: Inquam Photos

Învățământul privat nu a fost prins în Hotărârea de Guvern care a reglementat intrarea în vacanță pentru două săptămâni a tuturor elevilor, iar ministrul Educației susține că nu are temei legal să le impună instituțiilor de învățământ private să intre în vacanță de luni, 25 octombrie.

Ministrul interimar Sorin Cîmpeanu susține că a fost de acord cu vacanța de două săptămâni pentru toți elevii doar pentru că era în interesul stării de sănătate a copiilor și că „presupune” că a fost vorba de o scăpare la nivelul Guvernului „sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa”.

Întrebat, la Digi24, dacă cineva a făcut intenționat modificarea, Cîmpeanu a răspuns: „Nu sunt în măsură și nu am dreptul să fac aceste supoziții.”

Școlile, grădinițele de stat și after school-urile intră în vacanță, școlile private pot funcționa

Hotărârea de Guvern emisă vineri prevede că „în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și am ministrului sănătății”.

Astfel, având în vedere că există și ordinul de ministru de vineri prin care se impune vacanță în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie în grădinițele și școlile de stat, cele private pot funcționa ca și până acum, fizic.

Potrivit hotărârii de guvern citate, after school-urile se închid timp de 14 zile, de luni. Creșele rămân deschise.

Iată cum a comentat ministrul interimar Sorin Cîmpeanu această situație, într-o intervenție la Digi24:

„Ministerul Educației a fost abilitat de Consilul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pentru punerea în aplicare a Art. 7 din Hotărârea 91 (a CNSU), respectiv vacanță pentru grădinițe și școli de stat. Pentru cealaltă parte a sistemului de educație, Ministerul Educației nu poate impune structura anului școlar, nu poate impune vacanță unei școli private.

Hotarârea CNSU era una foarte corectă, pentru că elimina discriminarea din această perspectivă între învățământul de stat și cel privat. Din păcate însă, în Hotărârea de Guvern, a fost abilitat ministrul educației și a fost emis ordinul de ministru, a făcut ceea ce trebuia pentru instituirea vacanței de două săptămâni (maximul cât se poate recupera fără pierderea unor zile de școală), și trebuia să fie preluat în Hotârârea de Guvern atât conținutul Art. 8.1, cât și cel al Art. 8.2 care reglementează suspendarea activităților în after-school-uri. A fost preluat cel cu after school-urile, nu a fost preluată reglementarea 8.1 care impune suspendarea prezenței fizice în școlile și grădinițele private.

Ministerul Educației și-a făcut datoria și a atras atenția că dacă nu va fi preluată în Hotărârea de Guvern, vor fi probleme cu aplicarea acestei reglementări.

Dacă nu se reglementează rapid va fi o discriminare între elevii din învățământul de stat și cel privat. Nu este normal să existe această discriminare.

Citește și:

Toate școlile urmează să se închidă pentru două săptămâni, iar masca devine obligatorie peste tot. Ce alte restricții au fost anunțate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net