Hai la vaccinare! Strategiile autorităților pentru a încuraja imunizarea

Ultima actualizare:

    Până acum au fost vaccinaţi peste 2,7 milioane de români; 1,6 milioane dintre ei cu ambele doze
Până acum au fost vaccinaţi peste 2,7 milioane de români; 1,6 milioane dintre ei cu ambele doze

Nu degeaba România se află pe locul 4 în Europa în ceea ce priveşte numărul de vaccinaţi cu ambele doze. Autorităţile de la noi ştiu să faciliteze procesul de imunizare şi vin în întâmpinarea oamenilor cu soluţii inedite: înfiinţează centre non-stop, drive-thru, caravane şi echipe mobile sau direct la medicul de familie, fără programare pe platformă.

Vă aduceţi aminte nebunia de la începutul campaniei de vaccinare? „Vânătoarea” de locuri de pe platforma de programare, oameni care băteau sute de kilometri distanţă de casă până la centrele unde existau mai multe doze... Au existat inclusiv adevărate scandaluri şi anchete legate de vaccinaţi fără drept şi sărit peste rând. Acum, apele s-au mai liniştit, deoarece autorităţile au făcut tot posibilul pentru a mări capacitatea de imunizare. Ţara noastră a primit tranşe tot mai generoase de seruri anti-COVID, au fost înfiinţate mai multe centre, iar reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) au venit cu soluţii inedite de facilitare a procedurii. Acum, oricine vrea poate să se vaccineze. E simplu şi la-ndemână.

Centre şi echipe mobile


    Klaus Iohannis a fost prezent miercuri la deschiderea centrului mobil de vaccinare din Afumaţi, Ilfov
Klaus Iohannis a fost prezent miercuri la deschiderea centrului mobil de vaccinare din Afumaţi, Ilfov

Miercuri a început vaccinarea prin centre şi echipe mobile, care se deplasează în sate izolate sau greu accesibile, unde nu există dispensar sau medic de familie. Pentru început, 20 de caravane aflate în subordinea MApN vor ajunge în 7 judeţe: Arad, Bacău, Constanţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi şi Sibiu. „În celelalte judeţe, acolo unde există spaţii adecvate, vom aloca doar echipe mobile, împreună cu tot ce au nevoie, pentru a efectua vaccinarea în spaţii deja amenajate. Sigur că vom intra, pe rând, şi în alte judeţe”, a promis medicul Valeriul Gheorghiţă. Echipele mobile îşi desfăşoară activitatea în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale şi asigură, la nevoie, vaccinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile. Serul folosit este cel de la Moderna, iar transportul echipamentelor şi materialelor necesare sunt asigurate de MApN.

Vaccinare la serviciu

Foarte mulţi români se vor putea vaccina chiar la locul de muncă. Guvernul a anunţat marţi că operatorii economici vor putea să-şi organizeze propriile centre de vaccinare, unde angajaţii pot fi imunizaţi fără să fie necesară programarea în platformă. Echipele medicale vor fi asigurate de DSP sau de angajator, iar serul folosit va fi cel de la AstraZeneca. „Angajatorii întocmesc lista persoanelor eligibile, lista se trimite către DSP, iar pe baza datelor primite se realizează planificarea efectivă a vaccinării”, a explicat Andrei Baciu, vicepreşedintele CNCAV. Se doreşte ca aceste centre să înceapă să funcţioneze înainte de Paşte. „Companiile private vor avea posibilitatea să-şi facă centre de vaccinare la sediu, să-şi vaccineze propriii angajaţi, poate includem şi familiile lor, vedem cum va fi forma finală. Vom face vaccinul cât mai accesibil”, a promis premierul Florin Cîţu.

Centre non-stop


    La Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara funcţionează un centru de imunizare non-stop
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara funcţionează un centru de imunizare non-stop

Românii se pot vaccina inclusiv pe timpul nopţii. Deocamdată, doar la Spitalul Judeţean Timişoara, unde în noaptea de luni spre marţi s-a deschis primul centru de imunizare non-stop. Conform news.ro, STS a actualizat platforma naţională, astfel încât cei care doresc se pot programa la orice oră. 14 persoane s-au vaccinat deja în prima noapte, fiind bucuroşi că au evitat, astfel, aglomeraţia. Tot la Timişoara, în perioada 23-25 aprilie, se pregăteşte un maraton de vaccinare. Timp de 64 de ore, peste 500 de medici şi asistenţi voluntari de la toate spitalele vor imuniza non-stop, la foc continuu. Ţinta autorităţilor este ca în cadrul acestui demers unic în ţară să fie vaccinaţi 10.000 de oameni. Se va folosi serul de la Pfizer.

Direct la medicul de familie


    Sabina Macovei (52 de ani) este primul pacient din România care a primit serul în cabinetul unui medic de familie
Sabina Macovei (52 de ani) este primul pacient din România care a primit serul în cabinetul unui medic de familie

Tot în vestul ţării, oamenii se vaccinează direct la medicul de familie, fără programare pe platformă. De mai bine de două săptămâni, 50 de doctori din judeţul Timiş îşi imunizează pacienţii înscrişi pe liste, în cadrul unui proiect pilot. Dacă acesta decurge bine, din 4 mai, alţi peste 3.000 de medici de familie vor putea începe şi ei vaccinarea în cabinetele proprii. Se vor administra serurile AstraZeneca şi Johnson&Johnson, singurele care pot fi depozitate la temperatura unui frigider obişnuit (2-8 grade Celsius).

Nici nu trebuie să te dai jos din maşină


    Au apărut şi centre drive-thru, unde putem să ne vaccinăm fără să ne dăm jos din maşină
Au apărut şi centre drive-thru, unde putem să ne vaccinăm fără să ne dăm jos din maşină

Tot în România au început să apară centre de imunizare de tip drive-thru. Primul s-a deschis marţi, la Deva, în parcarea unui centru comercial. Oamenii vor putea veni să se vaccineze doar cu buletinul, fără programare pe platformă. Iar asta direct din maşină. „Se va veni cu mijloace de transport personale sau taxi, cu capacitate maximă de 5 persoane. În zona de triaj e nevoie să se prezinte un document de identitate, preferabil cu chestionarul de triaj gata completat”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă. Până la finalul lunii aprilie vor mai fi înfiinţate astfel de centre şi în alte oraşe, iar serul primit va fi Pfizer. Capacitatea de imunizare ar fi de circa 400 de persoane pe zi.

«Cererea» de locuri la vaccinare, mai mică decât «oferta»


    Ţara noastră dispune de suficiente doze de ser anti-COVID şi săptămânal primeşte tranşe noi
Ţara noastră dispune de suficiente doze de ser anti-COVID şi săptămânal primeşte tranşe noi

Datorită tuturor acestor măsuri, numărul locurilor disponibile din centrele de vaccinare a depăşit pentru prima dată numărul doritorilor înscrişi pe listele de aşteptare. Marţi dimineaţa erau 179.836 de înscrişi şi 211.332 de doze de vaccin. În judeţele Mehedinţi, Suceava, Giurgiu şi Vrancea nu mai era nici o persoană pe lista de aşteptare. Faptul că „oferta de vaccin” a depăşit cererea nu e un lucru rău, susţine Valeriu Gheorghiţă: „Nu îmi doresc să avem liste interminabile de aşteptare. Îmi doresc ca, dacă o persoană vrea să se vaccineze azi, să se poată vaccina azi. Avem una dintre cele mai accesibile campanii de vaccinare din Europa, iar lista de aşteptare nu e un element pe baza căruia putem trage o concluzie”. 

Până miercuri dimineaţa, 1.658.351 de români primiseră ambele doze de vaccin şi alţi 1.079.163 au fost vaccinaţi cu prima doză.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net