Guvernul se îmbracă în albastru pentru persoanele cu autism. Mesajul premierului Dăncilă

Ultima actualizare:

    Palatul Victoria va fi iluminat în această seară (2 aprilie), începând cu ora 20.00, în albastru, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a AutismuluiFOTO: adevarul.ro
Palatul Victoria va fi iluminat în această seară (2 aprilie), începând cu ora 20.00, în albastru, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a AutismuluiFOTO: adevarul.ro

Palatul Victoria va fi luminat în această seară (2 aprilie), începând cu ora 20.00, în albastru, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Guvernul României se alătură instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale care sprijină aceste persoane.

Palatul Victoria va fi luminat în această seară (2 aprilie), începând cu ora 20.00, în albastru, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, declarată printr-o rezoluție adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 2007.

Guvernul României se alătură instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale și tuturor celor care promovează acțiuni de conștientizare a acestei tulburări și de sprijinire a persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.

În prezența prim-ministrului Viorica Dăncilă, astăzi, 2 aprilie, a fost semnat un  protocol de colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Ministerul de Finanțe și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin care se stabilesc măsuri de îmbunătățire a accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de autism la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație. Vor fi alocate fonduri necesare să asigure fiecărei persoane cu autism accesul săptămânal la 5 ore de terapie, oferită de specialiști în psihoterapie si psihopedagogie specială.

De asemenea, va începe organizarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional pentru a oferi condițiile unei mai bune integrări a copiilor în societate. Un alt program ce va fi dezvoltat în perioada următoare este destinat celor care au în grijă copiii diagnosticați cu tulburări de spectru autist, pentru a putea oferi șanse reale de dezvoltare a abilităților sociale persoanelor care suferă de această afecțiune.

Mesajul premierului Dăncilă

”Guvernul României și societatea civilă au făcut în ultimii ani pași importanți pentru protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, inclusiv a drepturilor copiilor și adulților cu tulburări din spectrul autist. Este nevoie însă ca acțiunile noastre să continue, cu accent atât asupra sprijinirii oamenilor cu aceste afecțiuni și a familiilor lor, cât și asupra educației, înțelegerii profunde și creșterii gradului de autonomie a persoanelor cu dizabilități”, a afirmat prim-ministru Viorica Dăncilă.

O altă modificare importantă este adaptarea procedurii de susținere a examenelor de Evaluare națională și Bacalaureat de către candidații cu deficiențe de vedere, deficienţe de auz, tulburare de spectru autist, tulburări specifice de învățare.

Ce este autismul

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare, adeseori, la naștere sau la vârsta de 18 luni - 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental carecterizat prin dificultăți în comunicare și limbaj, social și comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări). Statisticile arată că autismul apare mai des la băieți decât la fete, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual.

La nivel național, anul 2012 înregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sănătății Publice, însă specialiștii sunt de părere că, în realitate, numărul este chiar de 2-3 ori mai mare, potrivit Asociatiei "Împreună Pas cu Pas".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net