Georgică Cornu, arestat la domiciliu în dosarul cu un prejudiciu de 9 milioane euro

georgica-cornu.jpg

Mascaţii au intrat, ieri dimineaţă, peste Georgică Cornu şi l-au dus la audieri

Omul de afaceri Georgică Cornu, reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, în urma percheziţiilor care au avut loc, marţi, în dosarul cu un prejudiciu de nouă milioane de euro a fost arestat la domiciliu, miercuri noapte, de Tribunalul Mehedinţi.

În acelaşi dosar alte şase persoane reţinute iniţial de procurori vor fi cercetate sub control judiciar, în urma deciziei Tribunalului Mehedinţi, informează Mediafax. Şedinţa de judecată s-a încheiat la miezul nopţii, omul de afaceri aşteptând în clădirea instituţiei pronunţarea, deşi ordonanţa de reţinere îi expirase la ora 20.00.

Georgică Cornu şi celelalte şase persoane au fost reţinuţi, marţi seară, pentru 24 de ore, iar miercuri au fost prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, că s-a pus în mişcare acţiunea penală în acelaşi dosar pentru alte 12 persoane cercetare în stare de libertate, acestea fiind acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani. În dosar au fost reţinute iniţial 19 persoane, însă procurorii au solicitatea arestarea preventivă doar pentru cele şapte. În urma audierilor de marţi de la sediul Poliţiei Mehedinţi, administratorul unor firme deţinute de Georgică Cornu, Lucian Caraiman, şi Nicolae Semen, cumnatul primarului din Baia de Aramă şi administratorul firmei Trans Exfor care a aparţinut primarului Rafael Dunărinţi, până în anul 2009, au fost lăsaţi în libertate.

Percheziţiile de marţi au fost făcute în Bucureşti şi în zece judeţe - Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa - la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani şi la sediile sociale ale societăţilor administrate de acestea. Între adresele vizate s-au numărat sediul unor firme ale omului de afaceri Georgică Cornu, din Timişoara, dar şi locuinţa acestuia.

Aveau loc operațiuni comerciale fictive

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt suspectaţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit. Prin aceste operaţiuni fictive, suspecţii ar fi prejudiciat bugetul cu peste nouă milioane de euro.

Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi făcut mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de "rularea" acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor. În urma percheziţiilor, anchetatorii au indisponibilizat 16 autoturisme a căror valoare depăşeşte 600.000 de euro, printre acestea fiind două BMW X5, două Porche Cayenne şi un VW Touareg. De asemenea, a fost ridicată suma de 700.000 de lei - cash - şi s-au indisponibilizat bunuri imobile în valoare de 360.000 lei.

Georgică Cornu este numit şi "regele asfaltului din Banat"

Omul de afaceri Georgică Cornu, numit şi "regele asfaltului din Banat", deţine grupul de firme Confort şi are afaceri şi în comerţ. El mai are şi un centru de echitaţie la Herneacova, proprietate care se întinde pe 12.000 de hectare. Până de curând, el a fost preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş. În luna martie a anului trecut, procurorii DIICOT au descins la vila lui Georgică Cornu din Ghiroda (Timiş), dar şi la sediul firmei sale de construcţii Izometal-Confort. Percheziţiile au fost făcute într-un dosar în care omul de afaceri a fost acuzat că a prejudiciat statul cu aproximativ 60 de milioane de lei prin evaziune fiscală. Cornu a fost atunci reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost eliberat sub control judiciar.

Primarul oraşului Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu (PSD), a fost vizat, în ianuarie 2015, de mai multe percheziţii făcute de către procurorii DNA, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene, el fiind suspectat că ar fi obţinut ilegal sume importante de bani din subvenţii agricole acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Dunărinţu se află la al doilea mandat de primar al oraşului Baia de Aramă, ambele obţinute din partea PDL. După alegerile locale din 2012, Dunărinţu a trecut la PSD, fiind cunoscut drept un apropiat al fostului preşedinte al PSD Mehedinţi Adrian Duicu, care se află în arest la domiciliu într-un dosar de corupţie.

Loading...

Citește și

  • Georgica Cornu retinut mascati

    De patru ani iubeşte o altă femeie şi tot de atunci se chinuie să devină un bărbat liber. Joi (11 martie), când era obligat să ajungă în faţa judecătorului, Georgică Cornu nu s-a putut prezenta. Se afla după gratii!

  • Georgicva cornu

    Omul de afaceri Georgică Cornu a fost reținut, marţi seară, pentru 24 de ore, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, în urma perchezițiilor care au avut loc în dosarul cu un prejudiciu de nouă milioane de euro, în acelaşi caz fiind reţinuţi alţi 14 suspecţi.

  • Zi neagră pentru Georgică Cornu! Dis-de-dimineaţă, acesta a fost luat din pat şi dus în faţa procurorilor pentru audieri. Toată scena s-a petrecut de faţă cu Georgiana Cornu, fata omului de afaceri.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1