Fostul ministru Nicolae Bănicioiu ştia tot despre Hexi Pharma?

Ultima actualizare:

    Fostul Ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, era la curent cu practicile celor de la Hexi Pharma foto: adevarul.ro
Fostul Ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, era la curent cu practicile celor de la Hexi Pharma foto: adevarul.ro

Detalii noi în dosarul Hexi Pharma. SRI i-ar fi transmis, în aprilie 2015, ministrului sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, o informare în care se vorbea cu subiect şi predicat despre Hexi Pharma. Informarea SRI viza Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca și era printre puținele documente în care se ofereau amănunte cu exactitate despre nereguli privind dezinfectantul Hexi Pharma.

Update: Nicolae Bănicioiu a făcut declarații cu privire la informațiile care au ajuns în presă. „„Nu pot sa confirm sau sa va dau detalii despre informarile pe care le-am primit. Eu cred ca am avut o colaborare buna, din acest punct de vedere, cu toate institutiile statului. Insa ceea ce vreau sa precizez, este ca atunci cand am avut o informatie, de oriunde, inclusiv din presa, am luat imediat masuri. Aici este o alta discutie. Eu, intotdeauna, cand aveam astfel de informatii, trimiteam Corpul de Control sau alte organe de control ale ministerului. In mandatul meu au avut doua controale nationale ample si s-au luat masuri. S-au verificat si aceste aspecte de igiena sanitara si dezinfectie. Vreau sa va spun ca s-au luat măsuri în momentul respectiv. Au fost confiscate sau retrase de pe piata un numar de produse de acest gen. In mod special, nu a fost o chestiune care sa-mi atraga atentia. Am primit informatii si informari, in acele momente, pe care nu le pot detalia in momentul de fata, pentru ca nu-mi permite legea, dar nici nu-mi amintesc, in mod specific, de una in parte. Nu e vorba de a avea sau nu a avea ce sa-mi reprosez. Eu stiu ca am incercat sa fac tot ceea ce a depins de mine pentru a imbunatati sistemul”, a spus fostul ministru al Sănătății, la Antena 3.

Fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu a trimis atunci Corpul de control la spitalul din Cluj-Napoca, însă ulterior nu s-a luat nicio măsură cu privire la acest dezinfectant. În schimb, inspectorii ministeriali au găsit mai multe nereguli în legătură cu modul în care se făcea dezinfecția la spital și în legătură cu modul în care se raportau anumite servicii medicale care, de fapt, nu erau efectuate. S-a transmis către spital și un plan de conformare, însă nu s-a luat nicio măsură cu privire la Hexi Pharma, anunţă www.digi24.ro.

La începutul scandalului Hexi Pharma, în aprilie, fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu preciza că nu-și amintește să fi primit vreo informare de la SRI care să vizeze în mod deosebit produsul dezinfectant Hexi Pharma. Serviciul Român de Informaţii a trimis, în şase ani, 21 de informări către parchete, toate legate de nereguli în achiziţii făcute de unităţi medicale. Informările vizau contracte încheiate cu mai multe societaţi comerciale, printre care şi Hexi Pharma. Informaţiile apar într-un răspuns transmis Digi24 de Ministerul Public. În document, reprezentanţii Parchetului General menţionează că majoritatea dosarelor în care au fost folosite aceste documente transmise de SRI între 2009 şi 2015 sunt în curs de soluţionare la DNA. Parchetul General nu menţionează însă câte dintre informări vizează această societate şi nici câte dintre cele primite de la SRI legate de probleme în sănătate au ajuns la DNA.

"Există un număr de astfel de informări care au fost transmise autorităţilor statului român. Unele dintre ele au fost transmise mai multor parchete. Aceste sesizări privesc o varietate de încălcări în domeniul medical, nu se referă exclusiv la o anumită chestiune. Noi suntem în faza în care facem o evaluare a modului în care ele au fost verificate”, a declarat într-un interviu pentru Digi24 Augustin Lazăr, procurorul general al României.

Despre situaţia infecţiilor din spitale, potrivit SRI, ştiau toţi cei care au ocupat primele funcţii în stat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net