A fost potop în sudul țării! Grindina și vântul puternic au făcut prăpăd în 8 județe

Ultima actualizare:

    Vântul puternic a doborât copaci și acoperișuri peste mașiniFotografii: IGSU
Vântul puternic a doborât copaci și acoperișuri peste mașiniFotografii: IGSU

A fost potop în sudul țării! Grindina și vântul puternic au făcut prăpăd în București și opt județe ale țării. Pompierii au acționat aseară, 20 mai, ca să scoată apa din curțile și subsolurile inundate și au dat jos de pe mașini copacii și acoperișurile care au căzut peste ele.

S-a ruput cerul! Bucureștiul și alte opt județe din sudul țării (Argeș, Caraș Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Prahova, Teleorman și Vâlcea) au fost afectate de vânt și de aversele torențiale căzute în ultimele 24 de ore.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pompierii au acționat pentru evacuarea apei din cinci subsoluri și 14 curți. 

Intervenția salvatorilor a fost necesară și pentru degajarea a opt elemente de construcție și a 22 copaci, care au avariat 15 autoturisme parcate. 

”În această dimineață, echipajele de pompieri acționează pentru înlăturarea a trei copaci căzuți pe carosabil, doi în județul Gorj și unul în județul Dolj”, au anunțat reprezentanții IGSU.

Ploi și furtuni, până diseară la ora 23.00

Și n-am scăpat de fenomenele periculoase!

Grindina căzută a distrus pomi și culturi
Grindina căzută a distrus pomi și culturi

Până în această seară, la ora 23.00, rămâne valabilă informarea meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

Aceasta vizează instabilitate atmosferică accentuată în sudul, centrul și sud-estul țării, precum și în zonele montane. Se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

Pompierii au tras apa din curțile inundate cu motopompe
Pompierii au tras apa din curțile inundate cu motopompe

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp. Centrul Operațional Național al IGSU monitorizează și analizează eventualele efecte apărute în urma manifestării fenomenelor meteo periculoase, pentru dispunerea măsurilor imediate în vederea eficientizării intervențiilor operative.

Reguli de urmat în caz de furtună

Pompierii de la IGSU îți recomandă să respecți un set de reguli în cazul manifestării vântului puternic și a descărcărilor electrice:

  • Întrerupe orice activitate în aer liber;
  • Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;
  • Închide ferestrele şi uşile;
  • Deconectează aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului www.fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU.

Poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Pompierii au intervenit să scoată apa și din subsolurile inundate
Pompierii au intervenit să scoată apa și din subsolurile inundate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net