A fost oprită testarea pe Arena Națională. Acțiunea nu are autorizație de la DSP. Ce zice Gabriela Firea

Ultima actualizare:

    Testarea ”Sunt imun la Covid!” a început ieri pe Arena Națională, fără autorizația DSPFotografii: Sever Gheorghe
Testarea ”Sunt imun la Covid!” a început ieri pe Arena Națională, fără autorizația DSPFotografii: Sever Gheorghe

A fost oprită testarea pe Arena Națională. Acțiunea nu are autorizație de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) București. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că astăzi, 11 iunie, va depune plângere penală împotriva instituției și a Ministerului Sănătății.

Primăria Capitalei a început miercuri, 10 iunie, la Arena Națională, testarea celor 10.500 de bucureșteni selectați în cadrul proiectului ”Sunt imun la covid”.

Testarea prevede depistarea celor care au fost infectați cu coronavirus, dar nu au știut, iar acum au anticorpi. Autoritățile locale au anunțat că pentru prima zi au fost programate 500 de persoane, din cele 2.000 înscrise.

Însă, bucureștenii nu au venit în număr mare. Până la ora 15.00, se prezentaseră în jur de 35-40, majoritatea vârstnici, potrivit datelor oferite de ASSMB.

Odată cu personalul medical din rețeaua școlară, adus să testeze, au venit în control și inspectori de la DSP București ca să verifice autorizația pentru acest eveniment.

Cum documentul lipsea, aceștia au decis să sisteze testarea. Imediat a venit și reacția primarului Capitalei Gabriela Firea, care a amenințat că va depune plângere pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor la adresa conducerilor DSP Bucureşti şi a Ministerului Sănătăţii. Motivul? Au refuzat autorizarea Arenei Naţionale ca loc pentru efectuarea testelor de tip anticorpi pentru populaţie.

”A venit o delegaţie de la DSP Bucureşti, formată din opt persoane, acum două săptămâni, a analizat în vederea avizării toate circuitele medicale, s-au declarat foarte mulţumiţi, au spus că spaţiul este foarte mare, nu există posibilitatea contaminării, au spus că se duc la birou şi ne trimit avizul pentru testarea de tip anticorpi, dar acel aviz nu a mai venit. Conducerea ASSMB a sunat în fiecare zi şi s-a transmis că se lucrează şi că va fi trimis. Pur şi simplu ne-au amăgit, ne-au dus cu vorba, în dispreţ faţă de bucureşteni. Când am invitat primele sute de persoane pentru a se testa şi a afla dacă au trecut prin boală, inopinat, a venit o altă delegaţie de la DSP Bucureşti, formată din trei inspectori, care ne-au cerut avizul DSP, pe care ei trebuiau să ni-l dea. Conducerea ASSMB a sunat din nou la DSP şi doamna de acolo a spus că nu a putut da acel aviz, deoarece a sunat la Ministerul Sănătăţii, de unde i s-a spus că, potrivit unui ordin de ministru, pentru activitatea de laborator nu se poate aviza Arena Naţională”, a spus Firea, la România TV. 

Testarea va fi mutată de pe Arena Națională în cabinete medicale
Testarea va fi mutată de pe Arena Națională în cabinete medicale

Primarul general a dat asigurări că activitatea de testare va continua. ”Îi asigur pe bucureșteni că testările vor continua. Îi vom anunța pe fiecare dintre cei înscriși la ce unitate medicală va fi programat”, a anunțat astăzi, 11 iunie, edilul.

Ce spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru despre testarea pe Arena Națională

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat faptul că testarea din Bucureşti cu privire la depistarea de anticorpi COVID-19 nu este un studiu de referinţă care să fie luat în considerare.

”Nu face parte din studiu. Am înţeles că Institutul Balş a cerut INSP un schelet de studiu sau un eşantion de pacienţi pentru a desfăşura acest studiu la nivelul Bucureştiului. INSP a recomandat un eşantion de 3.800 de persoane, am înţeles că se ajunge la 10.500. Nu este un studiu de referinţă sau ştiinţific pe care noi să îl luăm în considerare”, a declarat Tătaru, la Digi 24.

Ce zice Nicușor Dan despre testarea pe Arena Națională

Nicușor Dan, contracandidatul Gabrielei Firea, la scaunul de primar general, a avut o reacție dură legat de testarea de pe Arena Națională. Acesta a comparat-o pe Firea cu Elena Ceaușescu.

”Gabriela Firea este specialistă în sănătatea bucureștenilor cum era Tovarășa Ceaușescu doctor în chimie. De trei luni, primarul Firea ocupă spațiul mediatic anunțând că testează, fără să fi testat nimic în perioada în care era nevoie de testare. Testarea este inutilă, întrucât: testele au un grad mare de eroare, nu are un eșantion reprezentativ, dublează testarea Ministerului Sănătății, care operează cu teste potrivite și cu eșantioane reprezentative”, a scris Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook. 

El mai arată faptul că nu au fost testați angajații din subordinea PMB, așa cum era promis, 75 de persoane de la centrul de vârstnici din Berceni, din subordinea primăriei, au fost infectați, iar testarea s-ar face de ”doamnele asistente care lucrează, de regulă, în grădinițe și școli și nu au pregătirea necesară pentru a face aceste testări și nici nu doresc. Numai că le este frică să nu își piardă locul de muncă”.

”Dar Gabriela Firea are un singur obiectiv: să se folosească electoral de spaimele bucureștenilor, dovedind un cinism fără margini”, a mai adăugat cadidantul PNL.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/inceput-marea-testare-pe-arena-nationala-500-de-bucuresteni-afla-azi-daca-au-avut

https://www.click.ro/node/3598743

https://www.click.ro/news/national/stadionul-national-devine-centru-de-analize-covid-19

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net