Fiscul începe să trimită decizii de impunere românilor cu restanţe. Cum le poţi contesta

declaratie_venit-fisc-anaf.jpg

fiscul trimite declaratii de impunere
Fiscul a decis să trimită, începând de mâine, 1 noiembrie, decizii de impunere tuturor românilor cu restanţe
FOTO: adevarul.ro

Pregătiți portofelele! Fiscul a decis să trimită, începând de mâine, 1 noiembrie, decizii de impunere tuturor românilor cu restanţe. Termenul limită pentru plata restanților este martie 2019, iar cei care achită înainte de această dată au o reducere de 10%.

Fiscul a decis să trimită, începând de mâine, 1 noiembrie, decizii de impunere tuturor românilor cu restanţe. Din ianuarie, doar cei înregistraţi în "Spaţiul Privat Virtual" (SPV) vor şti cât au de dat.

Fiscul  nu s-a ostenit să calculeze diferenţele de impozit pe venit, de CAS şi CASS, timp de cinci ani (2013-2017), iar acum contribuabilii vor afla ce sume uriașe au de plătit.

Decizii de impunere ale românilor cu restanţe

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a precizat recent că sumele de plată vor fi comunicate în noiembrie, oamenii având timp să-şi achite datoriile până în martie 2019, având o reducere de 10%.

Teodorovici a anunţat şi că, de la 1 ianuarie, nu se vor mai trimite notificări scrise privind sumele datorate, aceste date urmând să fie disponibile în sistemul electronic.   "Am anunţat încă de la începutul acestui an că pentru contribuabili, în ultimii cinci ani, ANAF nu a trimis la timp acele decizii de impunere, fie CAS, fie CASS, fie impozit pe venit. Şi e normal să venim la un moment zero, adică să centralizăm, să ştie fiecare cât are de plătit statului. Şi pentru că statul nu a avut acel rol activ, adică să spună la timp, să spună omului: domnule, uitaţi, aveţi de plătit atâţia lei, şi nu a făcut acest lucru, am propus un sistem de a încuraja contribuabilul, dacă face plata până la... să spunem martie 2019", a afirmat Eugen Teodorovici la Antena 3.  

"În noiembrie se comunică, notificarea pe hârtie pleacă doar la aceia care nu sunt înregistraţi în spaţiul virtual, în sistemul electronic, la ceilalţi pleacă hârtia pentru că asta este, până la 1 ianuarie 2019. Dar oamenii nu vor avea acel terme fix de 60 de zile să plătească. Nu, vom spune: martie 2019, aveţi de plată ce v-am spus că aveţi de plătit, ca să arătăm că statul a greşit şi trebuie să plătească statul când greşeste. În martie 2019, aceşti români vor avea o reducere de 10%. Oamenii vor fi sprijiniţi în a face plata cu această bonificaţie", a spus el.  

Potrivit lui Teodorovici, din ianuarie 2019 nu se mai trimit acasă decizii de impunere, ci aceste informaţii vor fi în spaţiul virutal la fiecare contribuabil.  

Cum pot fi contestate deciziile de impunere

Păstraţi plicul primit de la Fisc! Decizia se poate contesta în termen de 45 de zile de la primirea acestuia (ultima data ştampilată de pe plic).

Contestaţia se formulează în scris şi va cuprinde: a) datele de identificare a contestatorului; b) obiectul contestaţiei; c) motivele de fapt şi de drept; d) dovezile pe care se întemeiază; e) semnătura contestatorului sau a împuternicitului acestuia, precum şi ştampila în cazul persoanelor juridice.

Contestaţia se depune la organul fiscal al cărui act administrativ este atacat şi nu este supusă taxelor de timbru.

Deciziile emise în soluţionarea contestaţiilor pot fi atacate la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă, în condiţiile legii.

Loading...

Citește și

  • salariile bugetarilor vor creste de la 1 noiembrie 2018

    În luna noiembrie, cele mai comentate subiect vor fi salariile și deciziile de impunere pentru diferențele din impozitul pe venit. Iată ce ne așteaptă de la 1 noiembrie!