Filosoful Mihai Şora a împlinit vârsta de 102 ani. S-a căsătorit la 98 de ani

mihai_sova-filosof_roman.jpg

filosoful mihai sora a implinit varsta de 102 ani
Filosoful Mihai Şora a împlinit vârsta de 102 ani
FOTO: Facebook

Filosoful și eseistul român Mihai Șora împlinește astăzi (7 noiembrie) 102. Este foarte iubit de tineri care s-au obișnuit să îl vadă în Piața Victoriei la protestele împotriva deciziilor controversate ale Guvernului.

Mihai Şora împlineşte astăzi vârsta de 102 ani. Este un participant obişnuit al protestelor din Piaţa Victoriei, omul căruia protestatarii i-au declarat că îl iubesc printre ropote de aplauze. Filosoful a fost recompensat la începutul lunii octombrie, la Bruxelles, cu titlul „Cetăţeanul European 2018”, decernat pentru rolul său activ în societate şi pentru apărarea valorilor europene.

Presa franceză scria în vara acestui an că Mihai Şora a  devenit în câteva luni „portavocea mobilizării societăţii civile" împotriva „abaterilor“ guvernării din România. Cu pălărie neagră, haine sobre, el luptă alături de mulţimea care acuză puterea din România că vrea să pună lacăt justiţiei. Politicos, se înclină de fiecare dată când un manifestant vine să-i strângă mâna, scria AFP.

Mihai Șora, biografia

Mihai Șora s-a născut la data de 7 noiembrie 1916, la Ianova, Comitatul Timiș, pe atunci în Austro-Ungaria. Fiu de preot, învață la Timișoara, unde a studiat temeinic filosofia și limbile clasice, latina și greaca. A studiat filosofia la Universitatea București (1934-1938), cu profesori ca Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade. În 1938, a obținut o bursă la Paris, apoi la Grenoble unde și-a dat doctoratul. Rămâne în Franța până în 1948, când se întoarce în țară să își vadă părinții. Însă, autoritățile comuniste nu i-au mai permis să se întoarcă în Franța, unde se aflau soția Marian (cu care se căsătorise în 1939) și cei doi copii. Ulterior, aceștia au venit și ei în România. Timp de 20 de ani, Mihai Șora nu a mai publicat vreo carte.

A lucrat la Ministerul de Externe, la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, și este fondatorul noii serii de cărți ”Biblioteca pentru toți”.

După evenimentele din 1989, Mihai Șora a fost primul ministru al culturii, în Guvernul Roman, de unde și-a dat demisia după Mineriada din iunie 1990. Din 2012, este membru de onoare al Academiei Române.

Academicianul are cont de Facebook de şase ani, iar postările sale sunt urmărite de peste 275.000 de persoane.

Mihai Șora s-a căsătorit la 98 de ani

Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc.

luiza-palanciuc-sotia_mihai_sora.jpg

luiza palanciuc s-a casatorit cu filosoful mihai sora
Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc
FOTO: Facebook

În decembrie 2011, Mihai Șora a rămas văduv. Soția sa, scriitoarea Mariana Șora, a murit la vârsta de 94 de ani, lăsând în urmă o căsnicie lungă de 72 de ani (se căsătoriseră în ianuarie 1939) și trei copii: Andrei, Sanda și Tom. Mihai Șora și Luiza Palanciuc se cunoșteau de mai multă vreme. Poetă, eseistă și traducătoare, dar preocupată și de filosofia politică. Anterior, Șora îi acordase scriitoarei născute în 1972, la Focșani, o serie de interviuri memorabile.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1