Filosoful Mihai Şora a împlinit vârsta de 102 ani. S-a căsătorit la 98 de ani

Ultima actualizare:
Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc
Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc

Filosoful și eseistul român Mihai Șora împlinește astăzi (7 noiembrie) 102. Este foarte iubit de tineri care s-au obișnuit să îl vadă în Piața Victoriei la protestele împotriva deciziilor controversate ale Guvernului.

Mihai Şora împlineşte astăzi vârsta de 102 ani. Este un participant obişnuit al protestelor din Piaţa Victoriei, omul căruia protestatarii i-au declarat că îl iubesc printre ropote de aplauze. Filosoful a fost recompensat la începutul lunii octombrie, la Bruxelles, cu titlul „Cetăţeanul European 2018”, decernat pentru rolul său activ în societate şi pentru apărarea valorilor europene.

Presa franceză scria în vara acestui an că Mihai Şora a  devenit în câteva luni „portavocea mobilizării societăţii civile" împotriva „abaterilor“ guvernării din România. Cu pălărie neagră, haine sobre, el luptă alături de mulţimea care acuză puterea din România că vrea să pună lacăt justiţiei. Politicos, se înclină de fiecare dată când un manifestant vine să-i strângă mâna, scria AFP.

Mihai Șora, biografia

Mihai Șora s-a născut la data de 7 noiembrie 1916, la Ianova, Comitatul Timiș, pe atunci în Austro-Ungaria. Fiu de preot, învață la Timișoara, unde a studiat temeinic filosofia și limbile clasice, latina și greaca. A studiat filosofia la Universitatea București (1934-1938), cu profesori ca Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade. În 1938, a obținut o bursă la Paris, apoi la Grenoble unde și-a dat doctoratul. Rămâne în Franța până în 1948, când se întoarce în țară să își vadă părinții. Însă, autoritățile comuniste nu i-au mai permis să se întoarcă în Franța, unde se aflau soția Marian (cu care se căsătorise în 1939) și cei doi copii. Ulterior, aceștia au venit și ei în România. Timp de 20 de ani, Mihai Șora nu a mai publicat vreo carte.

A lucrat la Ministerul de Externe, la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, și este fondatorul noii serii de cărți ”Biblioteca pentru toți”.

După evenimentele din 1989, Mihai Șora a fost primul ministru al culturii, în Guvernul Roman, de unde și-a dat demisia după Mineriada din iunie 1990. Din 2012, este membru de onoare al Academiei Române.

Academicianul are cont de Facebook de şase ani, iar postările sale sunt urmărite de peste 275.000 de persoane.

Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza Palanciuc.


    Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza PalanciucFOTO: Facebook
Filosoful Mihai Șora s-a cununat civil, sâmbătă, 14 iulie 2014, la vârsta de 98 de ani, cu scriitoarea de 42 de ani, Luiza PalanciucFOTO: Facebook

În decembrie 2011, Mihai Șora a rămas văduv. Soția sa, scriitoarea Mariana Șora, a murit la vârsta de 94 de ani, lăsând în urmă o căsnicie lungă de 72 de ani (se căsătoriseră în ianuarie 1939) și trei copii: Andrei, Sanda și Tom. Mihai Șora și Luiza Palanciuc se cunoșteau de mai multă vreme. Poetă, eseistă și traducătoare, dar preocupată și de filosofia politică. Anterior, Șora îi acordase scriitoarei născute în 1972, la Focșani, o serie de interviuri memorabile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net