Fetiță de 3 ani din Iași, ucisă de o infecție cu E.coli. Tot ce trebuie să stiți despre această boală a mânilor murdare

Ultima actualizare:

    Fetița de 7 ani se află internată
Fetița de 7 ani se află internată

O fetiţă în vârstă de 3 ani din comuna ieșeană Cepleniţa a murit la Spitalul de Copii, unde se afla internată cu sindrom hemolitic uremic. Medicii spun că bacteria E.coli face ravagii printre copii, însă infecția poate fi evitată, prin respectarea regulilor de igienă, pentru că aceasta este de fapt o boală a mâinilor murdare.

Fetița a fost internată la sfârşitul lunii trecute la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, apoi a fost transferată la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” din municipiu, fiind diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic, cauzat de bacteria E.coli. Între timp, starea ei de sănătate s-a agravat și nu a mai putut fi salvată.  O echipă de epidemiologi a recoltat probe de apă şi alimente de la familia fetiţei. Direcţia de Sănătate Publică şi cea Sanitar-Veterinară au demarat mai multe anchete.

Potrivit  Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru , medic primar urgențe-Toxicologie de la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași, transmiterea bacteriei se face adesea pe cale digestivă, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale fie de la o persoană la alta, mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă sau prin contact direct sau obiecte contaminate.

” Suspiciunea de infecţie este legată de apariţia următoarelor semne şi simptome: crampe şi dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă), greturi, vărsături, febra poate fi mică sau absentă. De asemenea, unele persoane pot fi asimptomatice dar pot transmite boala (purtători sănătoşi).

Copiii dezvoltă mai frecvent infecţii cu serotipul E. coli O157:H7 (apartine E. coli enterohemoragic) comparativ cu adulţii. Această tulpină este deosebit de periculoasă deoarece are capacitatea de a stimula formarea unor toxine cu potenţial letal.

 Este foarte important de știut, de asemneea, că starea pacienților se poate degrada foarte rapid”, a mai spus Dr Tudor Ciuhodaru.

Simptomele bolii mâinilor murdare

Simptomele de alarmă ce impun imediat prezentarea la spital sunt, conform medicului Tudor Ciuhodaru,  febră cu valori ridicate, slăbiciune, astenie, confuzie, paloare generalizată, reducerea diurezei (micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare) eventual hematurie, hematoame ce pot semnala apariţia unor complicatii renale sau hematologice.

Medicul Tudor Ciuhodaru ne explică metode de prevenție a infecției cu E.coli
Medicul Tudor Ciuhodaru ne explică metode de prevenție a infecției cu E.coli

Prezentarea de urgență la medic nu trebuie amânată sub nicio formă dacă

1. pacientul prezintă diaree explozivă, cu sânge sau care trenează peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), cu alterarea stării generale (astenie, ameţeli, iritabilitate, confuzie, micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie sau hematoam, paloare).

2. pacientul se încadrează în grupele la risc: cei foarte tineri sau foarte vârstnici, cei cu status imun compromise, provine dintr-o institutie de îngrijire (creşă; spital, centru de plasament) sau dintr-o zonă cu igienă precară, cu apă nepotabilă, contact recent cu alţi pacienţi care au avut diaree, consumul de carne insuficient preparată termic, de lapte sau suc nepasteurizat, de fructe sau legume nespălatela la cultivarea cărora au fost folosite îngrăşăminte naturale.

Cum ne ferim de infecția cu E.coli

Medicul Tudor Ciuhodaru ne prezintă câteva metode prin care putem preveni infectarea cu bacteria Escherichia coli.

” Singura măsură eficientă de prevenţie este educaţia pentru sănătate, așa cum prevede proiectul meu de lege depus în Parlament. Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă individuală şi a celor legate de manipularea, prepararea şi depozitarea alimentelor.  

Spălatul corect al mâinilor cu apă şi săpun, minim 30 de secunde, pe ambele feţe, insistând pe pliurile de flexie şi unghii, de fiecare dată când schimbaţi scutecele sau hainele copilului, utilizaţi toaleta sau gătiţi.

 Spălaţi periodic cu dezinfectant robinetele chiuvetelor şi toaletele sau cada.

Spălaţi atent ustensilele (cuţite, furculiţe, farfurii) şi recipientele din bucătărie înainte şi după ce vin în contact cu alimentele cu risc.

Consumaţi doar apă din surse sigure, carne preparat suficient termic, lapte pasteurizat, legume şi fructe spălate corespunzător sub jet de apă”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru .

Acesta este primul caz de sindrom hemolitic uremic diagnosticat în 2019 la Iaşi. În urmă cu trei ani, 32 de copii mici au fost infectați cu E.coli, iar 3 dintre ei au murit. O fabrică de lactate a fost atunci închisă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net