Facilități pentru firme: reducere la plata impozitului și eliminarea TVA la vamă

plata-impozit-2020-2.jpg

Reprezentanții firmelor primesc reducere la plata impozitului plătit înainte de termen
Reprezentanții firmelor primesc reducere la plata impozitului plătit înainte de termen

Guvernul a stabilit ieri, 26 martie, în ședință să le ofere firmelor mai multe beneficii în această perioadă. În primul rând, cine va plăti înainte de termen impozitul pe profit va primi o reducere, iar pentru unii importatori se va elimina TVA la vamă.

Firmele care plătesc anticipat impozitul pe profit, datorat pentru trimestrul I, indiferent de sistemul de declarare și plată, vor primi bonificație de 5% sau 10%.

Termenul dat de Ministerul de Finanțe este 25 aprilie, inclusiv. Astfel, microîntreprinderilor li se va reduce impozitul cu 10%, la fel și contribuabililor mici și mijlocii, în timp ce bonficația pentru mari contribuabili va fi de 5%.

Reduceri la impozit și pentru firmele din turism și alimentație

Prevederile se aplică în mod corespunzător și pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, dacă plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie.

Reducerie se vor aplica și pentru companiile de turism și de alimentație publică.

Contribuabilii determin impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de plată, prin scăderea din impozitul datorat a bonificației calculată potrivit act normativ aprobat.

Pentru plãtitorii de impozit pe profit, bonificația se înscrie în mod distinct în declarația anuală de impozit pe profit.

Importatorii de teste, medicamente și echipamente de protecție, fără TVA

De asemenea, Guvernul a aprobat ieri și amânarea  plății TVA în vamă pentru firmele care importă kituri de testare COVID-19, echipamente de protecție și dezinfectanți, echipamente medicale și medicamente pentru tratarea persoanelor care au contactat virusul.

Astfel că vameșii nu le vor cere TVA pe toată durata stării de urgență și 30 de zile după încetarea acesteia.

Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidențiazã de către importatori în decontul de TVA, atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă.

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1