Experiment Click! «Am slăbit 400 de grame în 45 de minute de plimbat prin soare»

CLIIMA20120710_0154_1.jpg

După. Tensiunea şi pulsul erau normale înainte să mă plimb prin soare. Nu acelaşi lucru pot spune la întoarcere, eram sleit de puteri, deshidratat, iar pulsul crescuse (fotografii: Dan Bistriţeanu)
Citeste tot despre: 

Doi kilometri parcurşi, 400 de grame mai puţin, tensiunea crescută la 12 cu 6 şi pulsul mărit la 98. Aşa arată, în cifre, o plimbare de câteva zeci de minute, la ora 14.00, exact când soarele arde mai tare pe cer şi afară e cod portocaliu. Concluzia reporterului Click!: nu ieşiţi din case, altfel e vai de voi!

Am vrut să simt pe propria-mi piele ce senzaţie încearcă miile de români nevoiţi să meargă pe jos atunci când afară sunt 40 de grade Celsius.

Înainte


Pentru asta am ales să parcurg un traseu de doi kilometri dus-întors, între Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii, în jurul orei 14.00, exact când soarele arde mai tare pe cer.

Măsurătorile de început arătau cam aşa: 77 de kilograme, tensiune 11 cu 7 şi pulsul de 78 de bătăi pe minut.

Înainte: 77 kg. Atât ne-a arătat cântarul la plecare

După: 76,6 kg. La întoarcere, eram mai uşor cu 400 de grame

Deşi afară erau în jur de 40 de grade, după primii 200 de metri, corpul meu resimţea cel puţin cu 10 grade mai mult.

Aproape de jumătatea drumului au început să apară şi primele semne de disconfort. Gâtul se uscase şi deja eram lac de sudoare.

La Universitate pulsul crescuse la 103 bătăi pe minut

La Piaţa Universităţii, inima mi-o luase razna, ajungând la 103 bătăi pe minut. Deja nu mai aveam vlagă să mă întorc la Piaţa Romană.

Deşi am căutat pe cât posibil umbra copacilor de pe Bulevardul Magheru, muream de sete şi începea să mă doară capul.

Câteva pahare de apă şi răcoarea unui ventilator m-au repus pe picioare

Nu e de mirare că la sfârşitul „plimbării" mele cântăream cu 400 de grame mai puţin şi aveam pulsul accelerat la 98.

„Dacă mai continuaţi aşa, puteaţi să leşinaţi. Cel mai bine e să evitaţi ieşirile la orele acestea şi să beţi cel puţin trei litri de lichide pe zi", m-a avertizat voluntarul asistent, Alexandra Niţă, cea care mi-a luat tensiunea.

Traseu Piaţa Romană - Piaţa Universităţii - Piaţa Romană

Lungime: 2,3 kilometri

Ora 14.00
Tensiune: 11 cu 7
Puls: 78
Greutate: 77 kg

Ora 14.45
Tensiune: 12 cu 6
Puls: 98
Greutate: 76,6 kg

Atenţie la scara radiaţiilor UV!


Indice UV 0-2, risc scăzut. Pentru o piele care se înroşeşte repede este indicată crema cu factor 15+ şi ochelari de soare

Indice UV 3-5, risc mediu. Se recomandă ochelari de soare, pălărie, îmbrăcăminte care să ne protejeze de radiaţii, creme cu SPF 15+ aplicate la două ore

Indice UV 6-7, risc crescut. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă în intervalul 10.00-16.00. Cremele tre­buie să aibă factor de protecţie mare

Indice UV 8-10, risc foarte crescut. În acest caz se va evita expunerea la soare între orele 10.00-16.00. Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă cu SPF 50+ şi să căutăm locuri cu umbră

Indice UV 10-11+, risc extrem de crescut. În aceste condiţii, medicii ne recomandă să evităm complet soarele în intervalul 10.00-16.00. O piele neprotejată se poate arde în doar câteva minute

Nu folosiţi aerul condiţionat în exces!

De când au început căldurile, iar aparatele de aer condiţionat au fost puse în funcţiune, medicii se confruntă cu un val de viroze, rinite, sinuzite şi otite.

Specialiştii ne avertizează că, dacă programăm aparatul de aer condiţionat la o temperatură prea scăzută, trecerea de la căldura de afară la răcoarea din interior ne va afecta.

Cardiacii sunt cei mai expuşi, deoarece inima va depune un efort în plus pentru a se adapta temperaturii, iar bolnavii riscă să facă infarct.

Tocmai de aceea, medicii ne recomandă să fixăm o temperatură între 20 şi 25 de grade Celsius, iar diferenţa dintre interior şi exterior să nu depăşească 5 grade.

De asemenea, este foarte important să curăţăm periodic filtrele aparatului de aer condiţionat, deoarece acestea constituie un mediu propice pentru dezvoltarea unor viruşi, precum Legionella, care provoacă pneumonie.

Temperaturile se mai domolesc, vin vijeliile!

Ciudată mai este şi vara asta! În timp ce vestul şi sudul ţării se sufocă de căldură severă, în sud-est au pornit futuni de vară, de scurtă durată.

Vijelii, grindină, vânt în rafale. Asta au văzut ieri după-amiază locuitorii din judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Bacău, Buzău.

Şi astăzi sunt prognozate astfel de fenomene, în est, sud-est şi la munte. Datorită acestora, temperaturile se mai domolesc: 27 de grade în nordul Moldovei şi în Delta Dunării, dar 37 de grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei, unde se menţine avertizarea „cod portocaliu".

În Capitală, după prânz, se adună nori şi sunt prognozate averse de ploaie, însoţite de rafale de vânt şi descărcări electrice.

Totuşi, în Bucureşti, temperatura va fi 32 -33 de grade. Meteorologii au prelungit avertizările de „cod galben" până mâine pentru sud-vest şi sud. (M. Dohi)

Flash news

Peste 200 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, suferind lipotimii şi deshidratări, iar 5.482 au solicitat serviciile de ambulanţă în ultimele 24 de ore, conform datelor cetralizate de Ministerul Sănătăţii, prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă.

Numărul persoanelor care au necesitat îngrijiri medicale înregistrează o uşoară creştere faţă de ziua precedentă.

Conform raportărilor, nu au fost înregistrate decese datorate caniculei.

În această perioadă, numărul de ambulanţe mobilizate pentru intervenţiile în judeţe a fost de 1.161.

La nivel naţional, au fost organizate peste 1.300 puncte de prim ajutor.

Prefectura Capitalei a solicitat ieri primarului general şi primarilor sectoarelor, precum şi conducătorilor instituţiilor publice să analizeze posibilitatea "adaptării programului de lucru al serviciilor publice, astfel încât deplasarea populaţiei către acestea să se facă în afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate".

Cercetătorii americani, de la Universitatea Northwestern din Chicago, spun că vremea foarte caldă intensifică violenţa şi depresia.

"Această stare de spirit labilă ne poate împinge, uneori, să facem lucruri pe care le vom regreta ulterior", avertizează dr. Nancy Molitor, psiholog.

Ea recomandă să evităm luarea unor decizii foarte importante pentru viaţa noastră în asemenea perioade marcate de dezechilibru emoţional.

"Toţi oamenii sunt afectaţi într-o anumită măsură de caniculă, însă 1-2% devin extrem de anxioşi, deprimaţi, având chiar idei sinucigaşe", a mai spus cercetătorul.Loading...