Exerciţiu naţional. Cum intervin autorităţile în cazul unui cutremur de 7.5 grade Richter

Ultima actualizare:
Cutremurul din 1977 a avut urmări dezastruase, zeci de clădiri prăbuşindu-se total sau parţial
Cutremurul din 1977 a avut urmări dezastruase, zeci de clădiri prăbuşindu-se total sau parţial

Sâmbătă, 13 octombrie, autorităţile au declanşat o simulare de cutremur în România sub numele de SEISM 2018. Această simulare este cea mai amplă care a avut loc până în acest moment, axându-se pe modul de intervenţie în cazul unui seism major.

Exerciţiul realizat la nivel naţional a început la ora 9 atunci când a fost demarată punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns postseism. Potrivit scenariului, în România a avut loc un cutremur de magnititdinea 7,5 grade pe scara Richter care poate fi urmat de mai multe replici. 

Au fost alertate mai multe unităţi subordonate IGSU, iar echipaje de pompieri din ţară de deplasează în Capitală pentru a participa la exerciţiu. La Cioplani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Exerciţiul va dura până în data de 18 octombrie, fiind unul realizat la nivel internaţional. Alte 26 de state realizează simulări similare celei care are loc în România. În toate aceste 5 zile vor fi simulate diverse situaţii întâlnite în cazul unui cutremur,atât pe timp de zi, cât ş după lăsarea întunericului. Se va acţiona potrivit unei situaţii reale: vor fi scoși răniți dintre dărâmături, mașinile de intervenție vor circula cu girofar, vor veni aeronave militare din alte state pentru a ajuta la transportul răniților.

Exericiţiul este unul important şi va fi observat de către trimişi ai Comisei Europene, ai OMS şi NATO. În plus, jurnalişti din mai multe ţări vor documenta simularea îndeaproape. 

Cele mai mari cutremure din România 

Cutremurul din 1802- 7,9 grade pe scara Richter 

A avut loc în anul 1802, în ziua de 26 octombrie. A fost un cutremur de adâncime, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în zona Vrancea.

Cutremurul a fost atât de puternic încât s-a simțit până la Istanbul și Moscova. Seismul a durat în jur de 2 minute și jumătate și a produs multe pagube materiale cât și umane. Documentele nu consemnează cu exactitatea numărul victimelor. 

Cutremurul din 1838- 7,5 grade pe scara Richter 

A avut loc în 23 ianuarie 1838, iar bilanțul oficial a fost de 73 de morți și 14 răniți numai în București.  Mai multe case din Bucureşti au fost distruse în totalitate de intensitatea deismului care a durat aproximativ un minut. 

Cutremurul din 1940- 7,4 grade pe scara Richter 

Un cutremur de 7,4 grade pe scara Richter a avut loc pe 10 noiembrie 1940, la ora 3:39 dimineaţa. Epicentrul seismului a fost în Vrancea. 

Cutremurul din 1977- 7,2 grade pe scara Richter 

Seismul care a avut loc în anul 1977 a adus după sine o tragedie. Urmările sale au fost pur şi simplu dezastruoase. Peste 1500 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte 11.000 de persoane au fost rănite. Mai mult de 30.000 de locuinţe au fost distruse, iar în Bucureşti s-au înregistrat cele mai multe pagube de ordin material. 


    Cutremurul din 1977 a avut urmări dezastruase, zeci de clădiri prăbuşindu-se total sau parţial Foto:activenews.ro
Cutremurul din 1977 a avut urmări dezastruase, zeci de clădiri prăbuşindu-se total sau parţial Foto:activenews.ro

Ce măsuri trebuie să luăm în cazul unui seism 

Iată care sunt regulile de comportare raţională în cazul unui cutremur potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă:

1.Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

2.Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

3.Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

4.Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.nu fugiși pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.nu alergați în stradă.

5.dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.acordați primul ajutor persoanelor rănite.

6.În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net