EXCLUSIV Ce scrie în broșura informativă despre vaccinul anti Covid-19, care va ajunge în biserici

Ultima actualizare:

    Preoții le vorbesc enoriașilor la biserică despre vaccinul anti Covid-19
Preoții le vorbesc enoriașilor la biserică despre vaccinul anti Covid-19

Campania de vaccinare anti Covid-19 este susținută oficial și de biserică. Toate cultele religioase au fost de acord să promoveze imunizarea în rândul enoriașilor. Ba chiar, Ministerul Sănătății a trimis către Patriahia Română broșuri informative, care vor ajunge zilele acestea la preoți. Pe baza lor, le vor putea explica oamenilor despre vaccinul care împărțit lumea. Iată ce scrie în ele!

Broșura informativă despre vaccinul anti coronavirus a fost realizată de Ministerul Sănătății, prin Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 în România (CNCAV) și cuprinde zece capitole: Cum funcționează un vaccin. Tipuri de vaccin împotriva Covid-19 în curs de dezvoltare/dezvoltate, Tipuri de vaccin în curs deautorizare/autorizate, Etapele dezvoltării unui vaccin, Cum a fost posibilă realizarea unui vaccin atât de repede, Principiile strategiei de vaccinare, Etapele vaccinării în România pe grupe populaționale, Tipuri de vaccinuri în proces final de evaluare/autorizare de către Agenția Europeană a Medicamentului, Rolul Agenției Europene a Medicamentului în procesul de evaluare și autorizare, Farmacovigilență și Mic dicționar de vaccinare.

Primul capitol începe cu faptul că ”vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente (proteine, informație genetică) ale unui microorganism, incapabile să producă boala; ele aurolul de a declanșa un răspuns imun ce protejează organismul”.

Așa arată prima pagină a broșurii informative despte vaccin ce va ajunge în biserici
Așa arată prima pagină a broșurii informative despte vaccin ce va ajunge în biserici

În cel de-al doilea capitol se vorbește despre faptul că, în prezent, împotriva Covid-19 există patru tipuri de vaccinuri în curs dedezvoltare/dezvoltate, care au la bază un alt virus (din familia adenovirusurilor).

Acesta ”a fost modificat pentru a conține gena care codează sinteza proteinei S a SARS-CoV-2. Adenovirusul în sine nu se poate reproduce și astfel nu este patogen. Odată ce a fost administrat, vaccinul furnizează instrucțiunile genetice necesare pentru sintetizarea proteinei S. Acest vaccin se bazează pe faptul că, pentru a intra în celule, virusul folosește o proteină de suprafață numită proteina S (Spike). Vaccinurile bazate pe ARN mesager (ARNm) conțin instrucțiunile genetice necesare pentru a sintetiza proteina S. ARNm este înglobat în mici particule lipidice care ajută la livrarea acestuia către celule și împiedică degradarea sa prematură”.

Este explicat în broșură cum de a fost descoperit atât de repede vaccinul anti Covid-19

Se vorbește apoi despre cele trei etape ale campaniei de vaccinare, după care este atinsă o temă sensibilă, cea legată de rapiditatea descoperirii vaccinului.  

”Cercetătorii au avut la dispoziție toate resursele financiare și logistice de care aveau nevoie, inclusiv sute de mii de voluntari. Au fost realizate investiții majore din partea producătorilor. Toate vaccinurile care nu au reușit să treacă unul dintre testele autorităților, au fost oprite. Genomul SARS-CoV2 a fost descris încă de la început (ianuarie 2020), iar comunitatea științifică a avut acces în timp record la această informație”, scrie în broșură.

Broșura continuă cu informații legate despre cum funcționeză un vaccin și tipurile de ser anti Covid-19 autorizate
Broșura continuă cu informații legate despre cum funcționeză un vaccin și tipurile de ser anti Covid-19 autorizate

Este subliniat faptul că legislația farmaceutică a UE garantează că vaccinurile sunt aprobate numai după ce evaluarea științifică a demonstrat că beneficiile lor depășesc riscurile.

În alt capitol, specialiștii explică cum funcționează vaccinul anti Covid-19 și spun că el ajută sistemul imunitar să rețină mai ușor informația indusă și să se apere împotriva patogenului virsului.

Ce scrie în broșura informativă despre vaccinul anti Covid-19. Arn-Mesager nu modifică genetic

”Multe vaccinuri produse astăzi includ doar mici părți din compoziția microbilor, ca de exemplu proteine componente, în loc să folosească virusuri sau bacterii întregi. Aceste vaccinuri au nevoie adeseori de adjuvanți pentru a conduce la apariția unui răspuns imun suficient de puternic încât să asigure protecția persoanei vaccinate față de patogenul împotriva căruia a fost conceput vaccinul”.

După care este explicat ce este Arn-Mesager, ce legătură are cu vaccinarea și că nu va exista o modificare genetică.

”Schița introdusă ca ARN mesager în celule va fi folosită de un număr limitat de ori și apoi va fi degradată. Informația genetică, păstrată în nucleu sub forma de ADN, nu este modificată”, punctează cei de la CNCAV.

Broșura va fi împărțită duminică la biserică fiecărui enoriaș, dar o puteți citi sau descărca și de aici, de pe basilica.ro.

Citește și: 

Vaccinul Moderna asigură imunitate pentru un an! Ce spun reprezentanții companiei

Vaccinul Moderna ajunge miercuri în România

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cai insangerati prin Londra FOTo Twitter FlashFeed jpeg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net