Europa revine la viață. Luni se ridică anumite restricții. Alexandru Rafila, despre reluarea activității în România

gettyimages-1219874010.jpg

Dinslaken, Germany, 20 aprilie. Viața își reia cursul firesc
foto: Guliver / GettyImages

De azi, 20 aprilie, mai multe țări europene ridică o parte din restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. Eliminarea treptată a măsurilor de carantină și reluarea activității sunt influențate de doi factori: încetinirea infecției cu Covid-19 și capacitatea foarte mare de testare pentru identificarea rapidă a contacților. Iată ce spune Alexandru Rafila despre reluarea activității în România.

Europa revine la viață. Se deschid unele școli, parcuri și grădinițe

Luni, 20 aprilie, în Germania, magazinele mici vor avea voie să deschidă, iar școlile își vor relua activitatea pentru acele clase unde au loc examene de absolvire, potrivit Mediafax. Berlinul a anunțat, săptămâna trecută, că rata infecției a încetinit și că focarul a fost pus sub control – dar i-a avertizat pe oameni că trebuie să rămână vigilenți pentru a evita un al doilea val de infecții.

Tot de luni, Polonia va redeschide locurile de promenadă – parcurile și pădurile – iar în Norvegia se vor redeschide grădinițele. Cehia va permite comercializarea produselor în aer liber în piețe, iar în Albania industriile minieră și petrolieră vor funcționa din nou.

Și în unele zone din India se reduc măsurileși regulile impuse. Astfel, de azi își vor relua activitatea băncile, agricultura și lucrările publice. Vor fi autorizate și unele forme de transport de marfă.

O veste bună vine și din Noua Zeelandă care, începând de săptămâna viitoare, va coborî un nivel de restricții, de la cel mai înalt nivel 4 până la 3. Companiile vor avea voie să primească personalul, iar școlile pot începe pregătirea pentru a primi elevii la clase. Tendința continuă și în capitala chineză Beijing, care a redeschis până acum 73 de situri turistice și mai multe zone de-a lungul Marelui Zid.

În Spania și Franța, țări lovite puternic de pandemie. restricțiile rămân, deocamdată, neschimbate.

alexandru-rafila.jpg

Alexandru Rafila îmbrăcat în halat alb
Alexandru Rafila consideră că este momentul ca România să se pregătească pentru primele măsuri de ridicare a interdicțiilor impuse de pandemia de Covid-19

Alexandru Rafila: „Se pot lua decizii de ridicare a interdicțiilor la nivel local”

În România, epidemia de coronavirus nu și-a atins vârful. Potrivit autorităților, acesta se va înregistra începând cu săptămâna viitoare, când am putea avea între 12 și 14.000 de cazuri. Alexandru Rafila, președintele Societății Romțne de Microbiologie, a declarat însă că este momentul ca și țara noastră să se pregătească pentru primele măsuri de reluare a activității.

Rafila a precizat că există multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. „Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susține sistemul de sănătate”.

Președintele Societății Române de Microbiologie a afirmat că se pot lua decizii de ridicare treptată a interdicțiilor nu neapărat la nivel național, ci măcar la nivel local. „Asta depinde însă de guvern, cum gândește să facă acest lucru. Ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziție al Comisiei Ruropene în acest sens. Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, cunoscută de toată lumea”, a explicat Rafila.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1