Este bună sau nu apa de la robinet?

Ultima actualizare:

Scandal uriaş pe tema apei care curge la robinetele bucureştenilor. De două zile s-a iscat o adevărată isterie, după ce au început să circule informaţii legate de nivelul ridicat de clor din apă care o face nepotabilă. Pe de o parte, Apa Nova spune că se respecte standardele de calitate, dar Ministerul Sănătăţii a sfătuit populaţia să nu o folosească nici pentru consum, nici pentru igienă.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri seară, că recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. Analizele de laborator au arătat că s-a folosit clor peste limita legală la tratarea apei în urma unei poluări cu amoniu produse pe râul Argeş. Direcţia de Sănătate Publică a primit, în cursul zilei de miercuri, de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6, sesizări privind calitatea apei potabile, scrie Hotnews.

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut că este o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, dar susţineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate. Declaraţiile contradictorii privind potabilitatea apei au continuat şi ieri.

Prezent la şedinţa de Consiliu General al Municipiului Bucureşti, Savin Mihai, director adjunct al Apa Nova, a declarat că apa furnizată este potabilă. 

”Rezultatele probelor prelevate începând cu 29 ianuarie nu indică depăşiri ale clorului. În fapt a existat o depăşire pe râul Argeş a indicatorului amoniu. Măsura cea mai urgentă sau rapidă a fost creşterea dozei de clor, care a dat în anumite puncte din Sectorul 6 un miros de clor. Ulterior am trecut la alimentarea oraşului Bucureşti preponderent din râul Dâmboviţa. Monitorizăm permanent ce se întâmplă în reţeaua de distribuţie. Apa este potabilă şi bună de folosit. Nu cunoaştem pe ce se bazează afirmaţiile Ministerului Sănătăţii, nu am primit nicio notificare. Nu există nici un pericol pentru sănătatea publică”, a declarat directorul Apa Nova.

Ulterior, Sorina Pintea a susţinut că Ministerul Sănătăţii a cerut firmei Apa Nova să publice pe propriul site o adresă în care să informeze că apa distribuită în sectoarele 5 şi 6 conţine clor peste limitele legale, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Sorina Pintea a adăugat că Ministerul Sănătăţii nu a afirmat că apa nu este potabilă, ci recomandarea a fost la prudenţă în folosirea acesteia. 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că i-a scris preşedintelui Klaus Iohannis despre situaţia de la Apa Nova şi că a cerut SRI şi CSAT să facă verificări pentru a lămuri afirmaţiile contradictorii ale autorităţilor privind potabilitatea apei de la robinet. Firea spune că cine a dezinformat populaţia “trebuie să plătească”.

«Cuvântul de ordine e prudenţa»

”Nivelul clorului în apă este în limitele admise, conform probelor recoltate astăzi (n.r. joi) de Direcţia de Sănătate Publică”, a anunţat ieri după-amiază ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. “Avem 14 probe prelevate astăzi din sectoarele 4, 5 şi 6, iar nivelul clorului este în limite normale”. Sorina Pintea a adăugat, însă, că recomandările se menţin până când vor fi cunoscute rezultatele finale ale analizelor microbiologice ale apei, lucru care va mai dura câteva zile. Sorina Pintea a îndemnat la “prudenţă” privind folosirea apei, în condiţiile în care “mai sunt nişte rezultate de laborator care trebuie să iasă. Până când aceste rezultate vor ieşi şi vom vedea că sunt negative, cuvântul de ordine este prudenţă”.

image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net