Elan Schwartzenberg scapă de dosarul penal pentru complicitate la dare de mită

Ultima actualizare:

    Elan Schwartzenberg a scăpat de dosarul în care este acuzat de complicitate la dare de mităfoto: arhiva Click!
Elan Schwartzenberg a scăpat de dosarul în care este acuzat de complicitate la dare de mităfoto: arhiva Click!

Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Elan Schwartzenberg, pe motiv că faptele s-au prescris. Fostul soț al Mihaelei Rădulescu a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită în dosarul legat de campusul social "Henri Coandă" din Constanţa.

"În baza art. 396 alin. 6 Cpp şi art. 16 alin. 1 lit. i Cpp încetează procesul penal faţă de inculpatul Emilian Schwartzenberg sub aspectul complicităţii la infracţiunea de dare de mită prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 255 alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi a dispoziţiilor art. 5 alin. 1 din noul Cod penal, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare", se arată în decizia tribunalului, citată de Agerpres.

De altfel, în iunie 2019, un procuror de la DNA anunţa în sala de judecată că faptele de care era acuzat Emilian Schwartzenberg s-au prescris şi solicita atunci ca omul de afaceri să nu mai aibă un mandat de arestare în lipsă.

Elan Schwartzenberg a fost dat în urmărire internațională în acest caz

Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată în decembrie 2017 de procurorii DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită, într-un dosar disjuns din dosarul privind construirea de locuinţe în campusul social "Henri Coandă" din Constanţa, în care fostul primar Radu Mazăre, fratele acestuia, Alexandru Mazăre, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost recent achitaţi de Instanţa supremă.

Procurorii DNA susţin că, în cursul anului 2011, Elan Schwartzenberg l-a ajutat pe Avraham Morgenstern, administrator unic al societăţii Shapir Structures SRL, să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât Shapir Structures SRL să câştige o licitaţie având ca obiect contractul de construire a campusului social 'Henri Coandă' în valoare de circa 10 milioane de euro.

Citește și:

DNA cere arestarea lui Elan Schwartzenberg. Care sunt acuzațiile

Potrivit anchetatorilor, ajutorul acordat de Schwartzenberg a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societăţii offshore Melici Management Inc. - societate al cărei beneficiar real era - şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern, fiind prieten cu cei doi.

Elan Schwartzenberg a plecat din România în 2016, fiind dat în urmărire internaţională.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net