El este cel mai în vârstă marinar: are 100 de ani. Comuniștii l-au dat afară din Armată

contraamiralul_in_retragere_mircea_caragea-implineste_100_de_ani.jpg

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este cel mai în vârstă marinar. Pe 18 ianuarie a împlinit 100 de ani
Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este cel mai în vârstă marinar. Pe 18 ianuarie a împlinit 100 de ani
FOTO: mapn.ro

Respect! Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este singurul marinar în viaţă care a participat la primul marş de instrucţie al Navei-Şcoală „Mircea”, desfăşurat în anul 1939. Pe 18 ianuarie a împlinit 100 de ani.

Contraamiralul în retragere Mircea Caragea este cel mai în vârstă marinar. Pe 18 ianuarie a împlinit 100 de ani. La mulți ani!

Ministerul Apărării Naționale l-au sărbătorit cu onoruri pe cel mai în vârstă marinar român. În cadrul evenimentului, care a fost organizat la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti, contraamiralului Mircea Caragea i-a fost conferit, din partea Preşedintelui României, Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace. Distincţia a fost acordată în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru vitejia şi spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă contraamiralul în retragere Mircea Caragea de-a lungul întregii sale cariere militare, precum şi pentru exemplara sa conduită civică.

Mircea Caragea, biografie

  • Mircea Caragea a fost este singurul marinar în viaţă care a participat la primul marş de instrucţie al Navei-Şcoală „Mircea”, desfăşurat în anul 1939.
  • Mircea Caragea s-a născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Şelari, judeţul Dâmboviţa.
  • A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” şi, pentru că iubea marea, în anul 1938 s-a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
  • După absolvire, prima funcţie pe care a îndeplinit-o a fost cea de Ofiţer cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a participat la “Operaţiunea 60.000”, cea mai mare acţiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Crimeea.
  • De-a lungul carierei, a îndeplinit numeroase funcţii la bordul navelor, dar a fost şi comandant al portului militar Hârşova (1944-1945), precum şi profesor de Artilerie la Şcoala Navală din Turnu Măgurele.
  • În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofiţer Mircea Caragea a fost trecut în rezervă de regimul comunist.
  • După mai mulţi ani de încercări şi refuzuri, începând cu anul 1952 a lucrat ca muncitor necalificat în construcţii, iar în anul 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieşit la pensie în anul 1982.
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1