El este cel mai bogat pensionar din România

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cei mai mulţi pensionari din România îşi cheltuiesc bănuţii pe medicamente, facturi şi întreţinere, iar pentru mâncare le mai rămân puţini bani. Totuşi, sunt câteva mii de persoane retrase din activitate care îşi pot cumpăra câte o maşină în fiecare lună.

Guvernul intenţionează să plafoneze pensiile speciale pentru că sunt diferenţe uriaşe faţă de cele ale altor foşti angajaţi. Ca să scape sistemul de generaţiile viitoare de pensionari care trăiesc pe picior mare, Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă săptămâna viitoare, ce va fi aplicată din 15 septembrie. Aceasta va schimba modul prin care se calculează indexarea. Astfel că pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi majorate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei, la fel ca în cazul pensionarilor obişnuiţi. Aceste măsuri au scos la iveală diferenţele enorme dintre pensiile speciale şi cele obişnuite. Cele mai mari pensii speciale plătite în luna iunie sunt ale pensionarilor din rândul magistraţilor, diplomaţilor, parlamentarilor, aviatorilor, grefierilor şi auditorilor Curţii de Conturi.

Pensia medie în România este de 948 de lei

Astfel, cea mai mare pensie specială plătită de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) în luna iunie a fost a unui magistrat militar pensionat: aproape 41.000 de lei brut lunar, adică peste 34.000 lei lei net. De fapt, acestui pensionar i se cuvine o pensie de circa 3.300 lei brut pe lună, în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale, potrivit economica.net. Este vorba despre Gheorghe Bălăşoiu, fost procuror şi director al Penitenciarului Colibaşi.


    Gheorghe Bălăşoiu
Gheorghe Bălăşoiu

Acesta s-a pensionat în 2005, pe vremea când calculul pensiei de serviciu se făcea potrivit unui algoritm simplu: 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, scrie jurnaluldearges.ro. El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror. Aşa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibaşi să aibă atunci o pensie de peste 30.000 de lei. Reglementări ulterioare şi măriri aplicate au condus la pensia de azi: 40.963 de lei brut, adică peste 34.000 lei în mână sau 7.500 de euro. Asta în timp ce pensia medie din România este de 948 lei (211 euro). 

Într-un ”top 5” cu pensii militare sunt sume cuprinse între 26.480 lei şi 33.393 lei. La diplomaţi găsim sume care ajung şi la 12.700 lei. Comparativ, un fost profesor universitar primeşte lunar circa 5.000 lei după ce a cotizat 50 de ani, iar un medic ia circa 3.000 de lei, după 47 de ani de muncă.

Olguța Vasilescu: «Sunt multe aberații în lege»

simeon stalpnicul png

Ministrul muncii a precizat că săptămâna viitoare va da o ordonanță pentru modificarea legilor pensiilor pentru că ”sunt multe aberații”. Concret, la calculul pensiilor speciale se ia 85% din brut, apoi se adaugă sporuri și se poate ajunge la o pensie de 120% față de ultimul salariu. Astfel explică Olguța Vasilescu diferențele uriașe între pensiile speciale și cele obișnuite, scrie antena3.ro. Demnitarul a precizat că nu va fi tăiată nici o pensie, dar de acum încolo vor fi actualizate cu rata inflației, iar vârsta de pensionare va fi aceeași pentru toţi.

Băsescu se plânge că ia bani puţini

simeon stalpnicul png

Traian Băsescu este și el revoltat din pricina pensiilor speciale. Fostul locatar de la Cotroceni a declarat că are o pensie de 2.906 lei, după ce a cotizat 44 de ani și șase luni, adică la nivelul unui sergent major. ”Din 2015, au venit mai mulți cu pensii speciale de s-a ajuns la 400 de mii de pensionari care încasează pensie cât tot fondul de pensii, iar ei nu au contribuit pentru aceste pensii”, a spus Traian Băsescu la România TV. Totuși, fostul președinte a omis să spună că mai primește lunar și 5.060 lei, indemnizație de fost șef al statului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net