El e pompierul – pictor de biserici

Ultima actualizare:

    Pompierul Dan Ioan  nu se poate despărţi  de pensulă şi de culoriFotografii: adevarul.ro
Pompierul Dan Ioan nu se poate despărţi de pensulă şi de culoriFotografii: adevarul.ro

Ocupaţie neobişnuită în rândul celor care luptă cu incendiile! Dan Ioan (35 de ani) este pompierul care şi-a uimit colegii cu pasiunea sa. Tânărul este pasionat de pictură bizantină, iar icoanele lui au ajuns peste graniţele ţării, într-una dintre cele mai mari biserici din Ucraina, aflată în localitatea Ciudei.

Pictează încă de mic. Dan Ioan n-a mers la o şcoală de specialitate, aşa că a învăţat secretele picturii din manuale, ajutat din când în când de un văr, artist plastic. A simţit o atracţie pentru pictura bizantină, iar când a simţit că are mâna formată şi stăpâneşte suficient tehnica, el a participat la un examen organizat de Patriarhia Română. Un examen dificil, în faţa unei comisii formate din profesionişti ai genului, extrem de exigenţi. ”Nu se acceptă nici o greşeală. Dacă greşeşti, examinatorii te pun să ştergi tot”, explică Dan.

Şeful comisiei de examinare, profesorul Vasile Buzuloiu, o notorietate în domeniul picturii de biserici, l-a remarcat imediat pe tânărul artist şi l-a chemat la una dintre cele mai mari lucrări ale sale: o biserică din Câmpulung Moldovenesc (Suceava). Acolo, pe schelă, Dan a început să capete experienţă alături de alţi ucenici ai maestrului şi a ajuns să lucreze la cea mai importantă scenă dintr-o biserică, pictată pe bolta Naosului, reprezentându-l pe Iisus Hristos ca împărat al lumii.

Moartea tatălui l-a adus acasă 

O dramă l-a făcut să renunţe însă la pasiunea sa. Cu puţin timp înainte să plece pe şantierul din Bucovina, tatăl lui a murit, iar mama rămăsese singură acasă. De pe şantier, ucenicul venea la Vălenii de Munte o dată pe lună, dar îl durea să-şi vadă mama plânsă. Aşa că a decis să facă o schimbare în viaţa sa. 


    Una dintre  lucrările  tânărului  prahovean
Una dintre lucrările tânărului prahovean

În 2007, Dan a dat concurs la ISU Prahova şi a fost admis, devenind pompier de intervenţie la SMURD şi apoi la stingere de incendii. Avea o carieră nouă, era aproape de mama sa, însă dorul de şevalet nu s-a potolit. În zilele libere, picta icoane pentru biserici din Prahova, iar lucrările sale pot fi admirate în bisericile din localităţile Teişani, Vălenii de Munte şi Măgurele. Mai mult, Dan a ajuns în Ucraina, graţie soţiei sale, născută în ţara vecină, în prezent profesoară de franceză la Liceul din Vălenii de Munte. Dan a pictat acolo, la biserica din Ciudei, o scenă biblică de doi metri pe doi metri, în ulei pe pânză, de care este foarte mândru. Pictura a fost aplicată ca un tapet pe unul dintre pereţii bisericii din Ucraina.

A căzut de pe schelă 

Credinţa pompierului în Dumnezeu s-a întărit când a fost la un pas să-şi piardă un picior. Se afla la o lucrare într-o biserică şi a alunecat cu scara care nu fusese bine asigurată. O fractură la gleznă, care a părut ceva banal, s-a dovedit ceva mult mai grav. ”A fost un diagnostic greşit. S-a transformat într-o necroză osoasă şi am fost în punctul de a-mi pierde piciorul”, explică Dan Ioan. În timpul spitalizării, lângă el au fost colegii de la Detaşamentul 2 din cadrul ISU Ploieşti, care au strâns bani pentru analizele scumpe şi operaţie. Drept mulţumire, el pictează de zor, astfel că fiecare dintre colegii săi va primi o iconiţă cu Fecioara Maria şi Pruncul Iisus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net