El e îmblânzitorul de cerbi

7_1-cerbi1-4col.jpg

Căprioarele vin imediat la protectorul lor, Mircea Păcuraru
fotografii: facebook / poiana cerbilor
Citeste tot despre: 

Din dragoste pentru natură! Un bărbat din Dârmoxa (Suceava) creşte cerbi şi ciute într-un ţarc, a cărui suprafaţă se întinde pe câteva hectare. Mircea Păcuraru a decis să aducă animăluţele pădurii mai aproape de oameni. Cerbii săi, crescuţi de când sunt pui în vârf de munte, mănâncă din mâna celor care vin să îi vadă.

Satul Dârmoxa se află lângă Broşteni (Suceava), o zonă de basm din Bucovina, cu munţi, brazi şi animale sălbatice. Aici a crescut Mircea Păcuraru, cunoscut drept îmblânzitorul de cerbi. Bucovineanul s-a ales cu acest renume pentru că, în urmă cu trei ani, a decis să îşi facă propria crescătorie de cervide, într-o zonă izolată de restul satului. În „Poiana Cerbilor”, Mircea Păcuraru nu mai are vecini: locuieşte doar cu familia lui, din care, în afară de soţie şi copii, mai fac parte opt cerbi şi ciute. 

7_3-cerbi3-2col.jpg

Vizitatorii sunt încântaţi de fiecare dată

Înainte să aducă graţioasele erbivore acasă, Mircea Păcuraru s-a interesat la Primăria Broşteni dacă are voie să crească animalele sălbatice în gospodărie. Săteanul a ţinut cont de toate reglementările legale şi a făcut un ţarc uriaş, care se întinde pe câteva hectare, obţinând o autorizaţie de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Vizitatorii nu trebuie să plătească taxe

Păcuraru s-a dus apoi la Sibiu, de unde a cumpărat patru pui de cerbi, de la o crescătorie autorizată, i-a adus acasă şi i-a înregistrat la primărie. Bărbatul a mai micşorat spaţiul în care stau animăluţele, dar le-a lăsat loc suficient ca să zburde între brazi.

7_2-cerbi2-2col.jpg

Micuţii se dau în vânt după cerbi şi ciute

Acum, Mircea Păcuraru deţine patru ciute şi patru cerbi. Frumoasele cervide au propria lor pagină de Facebook, pentru ca oamenii să le poată admira. Atraşi de fotografii, mulţi iubitori de animale bat drumul până la Dârmoxa ca să le vadă şi să le hrănească din palmă. 

7_4-cerbi4-1col.jpg

Pui de om şi pui de căprioară

Ciuta Monica este prima care îi întâmpină pe vizitatori, fiindcă este cea mai blândă. „Le-am dat nume. Ionel, Bambi, Barbunc, Monica sau Olguţa”, povesteşte îmblânzitorul de cerbi pentru adevarul.ro. Bărbatul are însă şi un regret: din cauza drumurilor pline de gropi, accesul spre Dârmoxa se face cu dificultate. „Ar fi venit şi mai mulţi vizitatori, dacă drumurile erau bune”, oftează Mircea Păcuraru. Săteanul nu percepe taxe de vizitare pentru „Poiana cerbilor“.  

Loading...