El a deschis un muzeu al motocicletelor la ţară

Ultima actualizare:

    Alexandru Scheul,  în mijlocul muzeului  de la Horodnic de Jos
Alexandru Scheul, în mijlocul muzeului de la Horodnic de Jos

Nu e doar singurul de la ţară, ci şi unicul muzeu de motociclete din România! Colecţia cuprinde 106 motociclete fabricate atât în fostul bloc comunist, cât şi în Occident. Bijuteriile pe două roţi îi aparţin omului de afaceri Alexandru Scheul, care le res­taurează pentru a le reda strălucirea de odinioară.

Muzeul de motociclete se află în satul Horodnic de Jos (Suceava) şi îi aparţine lui Alexandru Scheul,  administratorul firmei „Killer“. Colecţia privată cuprinde peste 106  motociclete, majoritatea restaurate cu migală de proprietar. Spaţiul în care sunt expuse este curat ca o farmacie, iar cei care vizitează colecţia trebuie să poarte papuci de unică folosinţă. Muzeul este deschis 24 de ore din 24. „Cheile sunt la portar. El a fost instruit, ştie ce trebuie să facă“, explică Alexandru Scheul.

Povestea muzeului a pornit de la pasiunea pe care colecţionarul a căpătat-o în copilărie, scrie “Weekend Adevărul”. Tatăl său avea o motocicletă Carpaţi, pe care omul de afaceri din Rădăuţi a recondiţionat-o şi a făcut-o să arate ca nouă. Alexandru Scheul şi-a luat permisul pentru motociclete la 18 ani şi a plecat, pe două roţi, să vadă lumea. Colecţionarul a făcut de două ori turul ţărilor socialiste pe motocicletă. „În 1983 şi 1985 am făcut acest traseu. Am fost pe la Siret, am călătorit în URSS, în Polonia, în Republica Democrată Germană, în Cehoslovacia şi în Ungaria. Am în expoziţie motocicleta cu care am fost plecat atunci. O amintire tare frumoasă“, povesteşte colecţionarul.

Vizitatorii trebuie să folosească  papuci de unică folosinţă
Vizitatorii trebuie să folosească papuci de unică folosinţă

De multe ori, el a fost nevoit să cumpere trei motociclete pentru a face una singură. „80 la sută sunt motociclete din fostul bloc comunist. Din România am Carpaţi, Mobra şi Hoinar. Din Republica Democrată Germană am MZ-uri şi Simson. Din Cehoslovacia am toate modelele Jawa. Mai am toate CZ-urile. Din URSS am K, IJ, Jupiter şi Tula. Din Ungaria am Panonia şi Danubia. Am şase Harley Davidson. Am şi modele mai noi: Iron Horse, Honda, Suzuki, Kawasaki“, se laudă excentricul om de afaceri.

Motocicleta lui Nicu Ceauşescu,  în timpul procesului  de recondiţionare
Motocicleta lui Nicu Ceauşescu, în timpul procesului de recondiţionare

Alexandru Scheul deţine şi motocicleta Honda care i-a aparţinut lui Nicu Ceauşescu şi care avea numărul 46 - B - 101. „Proprietarul, originar din Târgu- Mureş, a plecat în Germania şi i-a dat-o unui băiat din Rădăuţi, de la care am cumpărat-o eu. Este o bijuterie, fi­­indcă am recondiţionat-o total“, încheie colecţionarul.

Cea mai scumpă: 40.000 de euro

Alexandru Scheul a început să colecţioneze motociclete în urmă cu 12 ani. Este pasionat de mecanică, le recondiţionează cu drag şi nu se teme să se murdărească pe mâini. De doi ani are ajutoare. Proprietarul nu şi-a evaluat colecţia, dar spune că, în medie, fiecare motocicletă aflată în perfectă stare de funcţionare valorează între 5.000 şi 6.000 de euro. Cea mai costisitoare este un model Zundapp K 800, care e evaluată la 40.000 de euro. Modelul este din 1944 şi a fost cumpărat din Germania. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net