El e cel care a făcut dezinsecţia în blocul din Timişoara unde au murit trei persoane

Ultima actualizare:
Sorin Buță
Sorin Buță

Noi detalii şocante în cazul dramelor de la Timişoara! Un copil de 3 ani şi mama acestuia, în vârstă de 29 de ani, dar şi un bebeluş de 10 zile, care locuiau pe acelaşi palier dintr-un bloc de garsoniere, au murit în condiţii suspecte. Alţi nouă copii şi opt adulţi sunt internaţi. Firma de deratizare a folosit fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, având efecte letale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş confirmă oficial: suspectul Sorin Buţă, reprezentant al firmei Bistim Dera din Timişoara, a executat vineri servicii de deratizare în imobilul de garsoniere de pe strada Mioriţei nr. 8. Societatea figurează în acte cu un singur angajat, iar în 2018 a avut o cifră de afaceri de 30.000 € şi profit de 18.000 €. În cei patru ani de activitate (2015 - 2019), instituţiile statului n-au controlat niciodată societatea comercială în cauză.


    Sorin Buță
Sorin Buță

Firma Bistim Dera a avut aviz sanitar-veterinar de funcţionare doar până în 2017. Buţă a folosit un insecticid denumit “Delicia - GASTOXIN”, ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, având efecte letale în caz de inhalare şi care necesită autorizaţie specială.

Autorităţile din Timişoara au intrat în alertă luni, când un bărbat care locuieşte în imobil s-a prezentat la spital cu simptome digestive. După ce au aflat că soţia bărbatului, în vârstă de 29 de ani, a murit luni dimineaţă, iar copilul lor de trei ani şi un alt copil de la apartamentul vecin au murit sâmbătă, având aceleaşi simptome, medicii au dat alarma. La blocul de pe strada Mioriţa au ajuns poliţişti şi pompieri, inclusiv o echipă de specialişti în cercetare chimică, biologică, radiologică şi nucleară. Aceştia au descoperit, la etajele trei şi patru, substanţe neurotoxice. Medicul Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu”, care este şi specialist în toxicologie pediatrică, a declarat că principala cauză a morţii celor doi copii este intoxicarea.Parchetul a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Sorin Buţă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de produse toxice. De alt­fel, acesta a fost reţinut ieri pentru 24 de ore. Călin Stăiculescu, avocatul lui Sorin Buţă,  a explicat pentru adevarul.ro că substanţele au fost cumpărate de pe piaţa neagră. “Nu le-a procurat legal, le-a luat de pe piaţa neagră. Dar de la un tip care lucrează la o firmă de profil. Le-a mai folosit la un moment dat la un hotel, în urmă cu o lună, a avut efecte pozitive. Patronul de la hotel doreşte să mai facă o deratizare. A cumpărat aceste pastile pentru hotel. Erau mai puternice”, dezvă­luie avocatul.

­“Primind o comandă de la firma care deţine cele două blocuri, având pe stoc pastile deja cumpărate, a zis să folosească şi acolo, având în vedere că acele încăperi nu erau locuite. După ce a plasat aceste pastille, el a izolat cu bandă adezivă tocul uşii, a luat şi cheile cu el. Substanţa s-a dus însă şi spre apartamentele vecine, care erau locuite. Urma şi etapa a doua, de îndepărtare şi aerisire. Urma să şi igienizeze. Erau saltele pline de ploşniţe”, adaugă Stăiculescu.

«Cu fosfura de aluminiu se gazează depozitele de cereale»

Specialistul Click! spune că fosfura de aluminiu nu se utilizează niciodată în spaţii de locuit. ”Doamne, cei care au făcut deratizarea la Timişoara chiar nu se pricepeau”, exclamă Andrei Leca, fost director al firmei 3D, care s-a ocupat mulţi ani de dezinsecţie şi deratizare în Bucureşti.“Această substanţă este avizată special pentru agricultură. Cu ea se gazează depozitele de cereale pentru a termina rozătoarele şi insectele. Este o bombă împotriva insectelor şi rozătoarelor. Fosfura de aluminiu este sub formă de pastile, alb-argintii, care în contact cu umezeala se transformă într-un gaz ucigaş. Nu avea ce să caute pe scările blocului din Timişoara. În spaţii de locuit nu ai voie să dai cu această substanţă”, spune Leca.”Probabil au pulverizat peste tot alte substanţe, iar umezeala a favorizat emanarea gazului. Pastilele nu emană gaz decât dacă dau de umezeală, altfel nu! Salariaţii firmei au purtat măşti, dar n-au avut grijă de locatari. Oamenii din bloc au fost condamnaţi, puteau să moară mai mulţi”.

Blocul aparţine unei societăţi elveţiene

Firma care a realizat deratizarea a fost angajată de proprietarul blocului să acţioneze în 25 de apartamente nelocuite. Substanţa puternică şi-a făcut însă efectul şi în apartamentele învecinate. Proprietarul blocului, care deţine şi alte imobile similare pe aceeaşi stradă, este firma SC Imru SRL, cu sediul social în Lugoj.Societatea are ca unic acţionar compania elveţiană Rimo Holding AG, reprezentată de Ionuţ Păsulă, care a condus şi fabrica de pantofi Rieker din Lugoj, închisă la începutul acestui an. Reporterii adevarul.ro au încercat să obţină un punct de vedere de la Păsulă, dar acesta nu a putut fi contactat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net