El are în garaj Fordul lui Birlic şi Dacia lui Ceauşescu

Ultima actualizare:

    Cadillac Coupe DeVille,  model 1959, este maşina  de suflet a lui Dumitru
Cadillac Coupe DeVille, model 1959, este maşina de suflet a lui Dumitru

A transformat pasiunea din copilărie într-o afacere prosperă. Constănţeanul Dumitru Chirea a reuşit performanţa ca la numai 34 de ani să aibă în garaj peste 70 de maşini de epocă sau retro. Printre ele: un Ford Furgon din 1929, un Cadillac Coupe DeVille, model 1959, un Ford Sedan 1956 care a fost al celebrului actor Grigore Vasiliu Birlic, dar şi o Dacie comandă specială, cu 8 locuri, pentru Nicolae Ceauşescu.

Prima maşină din viaţa lui Dumitru Chirea a fost un Opel Ascona, model 1984, primit de la părinţi, la vârsta de 18 ani. Nimic nu prevestea la acea vreme că tânărul Dumitru va deveni un împătimit al maşinilor vechi: „Avea cutie de viteze automată. Era o maşină pe care o avusese fratele meu şi a lăsat-o în familie. Pe ea am învăţat mecanică. Se strica tot timpul“, povesteşte constănţeanul pentru adevarul.ro. „La 19 ani, m-am asociat cu proprietarii unicului parc auto din Constanţa de la vremea respectivă. Cumpărând şi vânzând autoturisme am început să învăţ să fac diferenţa între ele.“

Aşa a ajuns ca în scurt timp să-şi dezvolte propria afacere cu maşini second-hand. S-a axat pe maşini de lux şi maşini sport cu motoare de la 4.000 de cmc în sus. „Aproape toată România apela la mine, pentru că nimeni nu cumpăra asemenea maşini. Odată cu venirea crizei economice acea piaţă a murit “.


    Fordul lui Birlic  se află acum în  atelierul  constănţeanului
Fordul lui Birlic se află acum în atelierul constănţeanului

Povestea pasiunii sale pentru automobile retro începe, propriu-zis, în 2009 când un prieten din Bucureşti l-a rugat să participe cu maşina lui la o expoziţie în Mamaia Exotic Car Show. Era vorba despre un Cadillac Coupe DeVille, model 1959. „Conducând maşina pe autostradă, mi-am dat seama că trebuie să fac asta. În două săptămâni am cumpărat Cadillacul de la el.

simeon stalpnicul png


    Dacia a fost comandată de  Ceauşescu  în 1988
Dacia a fost comandată de Ceauşescu în 1988

E maşina pe care nu aş vinde-o niciodată. E din 1959, model unicat. Este perfect funcţională“, explică Dumitru. Fiind criză economică, iar segmentul maşinilor de lux sau sport nemaiavând căutare, constănţeanul a început, la numai 25 de ani, să cumpere automobile retro. Aici a simţit că este un segment în care concurenţa era foarte mică, o afacere de nişă. „În câţiva ani aveam 30-40 de maşini retro. Acum am aproximativ 70 de maşini retro, majoritatea sunt în perfectă stare de funcţionare“, mărturiseşte Dumitru Chirea.

Maşina lui Birlic, abandonată într-o curte

Proiectul său cel mai important din acest moment este să-i redea măreţia maşinii lui Grigore Vasiliu Birlic, un Ford Sedan 1956, la care lucrează de zor. „Maşina a fost a marelui actor, am toate documentele doveditoare că a aparţinut acestuia. Când am cumpărat-o, nu era funcţională, motorul nu pornea. Era într-o curte în Bucureşti, abandonată“, spune Dumitru Chirea. Alături de Cadillac, maşina lui Birlic va intra în colecţia sa de suflet.

simeon stalpnicul png

Dacia cu 8 locuri

Tot în colecţia lui Dumitru Chirea se află şi o Dacia 1410 limuzină, un model modificat cu opt locuri, construită în 1988. „S-au fabricat doar şase exemplare. Maşina a fost făcută pentru Ceauşescu. Am înţeles că ar mai fi una singură în România. Nu ştiu dacă a apucat familia Ceauşescu să meargă cu ea vreodată, deoarece a venit Revoluţia“, explică proprietarul.

Fordul Furgon din 1929, vedetă în filme


    Fordul Furgon  din 1929 este  cea mai veche  maşină din  colecţie
Fordul Furgon din 1929 este cea mai veche maşină din colecţie

Maşinile lui Dumitru Chirea sunt solicitate destul de des pentru filme artistice, documentare, videoclipuri sau sunt închiriate pentru diferite evenimente. De exemplu, Fordul A Furgon, model 1929, a fost folosit în filmările realizate la Bucureşti de cei de la Discovery. De altfel, Fordul Furgon este cea mai veche maşină din colecţia constănţeanului.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net