Echinocțiul de toamnă 2020. Toamna astronomică începe pe 22 septembrie

Ultima actualizare:

    Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice
Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice

Echinocțiul de toamnă 2020 sau toamna astronomică va începe anul acesta pe 22 septembrie, la ora 16:31, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul verii astronomice și începutul sezonului rece în emisfera nordică, momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice colț al lumii.

Echinocțiul de toamnă 2020 sau toamna astronomică va începe anul acesta pe 22 septembrie, la ora 16:31, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Echinocțiul de toamnă 2020. Marți, ziua va fi egală cu noaptea 

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont. Începând cu această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă. După echinocțiu, ziua devine tot mai mică, potrivit news.ro.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie, potrivit Agerpres. După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai mică iar noaptea tot mai mare până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020.

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net