«E posibil să nu mai joc dacă n-am voie să fumez pe scenă»

adriana-trandafir.jpg

Adriana Trandafir, care de 35 de ani fumează doar la teatru, în rolul Mariei Tănase, spune că legea antifumat îi nenoroceşte pe actori

Indignare şi neputinţă în rândul actorilor, după ce legea antifumat a intrat în vigoare joi, 17 martie. Nu puţini sunt cei cărora rolurile le cer să-şi aprindă o ţigară pe scenă, aşa că acum aceştia se văd nevoiţi să-şi anuleze sau să-şi modifice actul artistic.

Pe Adriana Trandafir (59 de ani) am prins-o ieri la telefon la puţin timp după ce a ajuns la Târgu Neamţ, unde aseară a avut premieră cu piesa “Mă mut sau nu mă mut? Aceasta e-ntrebarea!” În acest spectacol nu ea e nevoită să fumeze, ci colega de scenă Carmen Tănase, însă pe Adriana Trandafir legea antifumat o loveşte poate mai mult ca pe oricine. 

florin-piersic-jr.jpg

«Freak show» 25 aprilie, Opera Naţională Cluj - Piesa în care Florin Piersic jr îşi aprinde ţigara pe scenă, se joacă de 3 ani cu casa închisă

De 35 de ani, ea o joacă magistral pe Maria Tănase în piesa “Pasărea măiastră”, a cărei următoare reprezentaţie va fi pe 10 aprilie, la Teatrul de pe Lipscani. Şi cum Maria Tănase a murit la 49 de ani, răpusă de cancer pulmonar, este lesne de înţeles de ce Adriana Trandafir trăgea din ţigară în timpului actului artistic. Nu ştie ce va face pe viitor.

“Eu sunt nefumătoare, însă mă declar total împotriva acestei legi, care pe lângă faptul că face o discriminare cumplită, mă pune şi în imposibilitatea de a mai juca anumite spectacole. De 35 de ani o interpretez pe Maria Tănase în «Pasărea măiastră». Este piesa mea de suflet. Se ştie că marea artistă a murit de cancer pulmonar, iar ţigara aprinsă pe scenă chiar trage un semnal de alarmă despre cât de nociv e fumatul. Chiar nu ştiu ce voi face la reprezentaţia de pe 10 aprilie. E posibil să nu mai joc pe viitor. De ce nu s-a gândit nimeni la actul artistic, puteau fi nişte excepţii de la această lege”, ne-a declarat joi, revoltată, actriţa Adriana Trandafir. 

marcel-iures.jpg

«Păi...despre ce vorbim noi aici, domnule?» “Teatrul Act” - Marcel Iureş (foto dreapta) fumează în rolul lui Ilie Moromete

La fel de încurcat de legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise va fi şi Marcel Iureş, care îl joacă pe Ilie Moromete în piesa „Păi...despre ce vorbim noi aici, domnule?”, în stagiunea 2015-2016, la Teatrul Act. Ştiut fiind faptul că personajul lui Marin Preda stătea toată ziua cu ţigara în colţul gurii, pe afişul spectacolului chiar tronează următorul anuţ: “În acest spectacol se fumează. Le cerem scuze spectatorilor nefumători”. Rămâne de văzut dacă hâtrul Moromete se va lăsa de fumat până la următoarea reprezentaţie, nefixată momentan.

Adio, fumat în cluburi, la locul de muncă şi-n taxi!

De joi, 17 martie, în România a fost interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă (inclusiv holuri, lift), mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici ţigareta electronică), maşini de serviciu, taxiuri, locurile de joacă pentru copii. De asemenea, s-a interzis complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Amenzile sunt între 100 şi 500 de lei, pentru fumători, şi între 5.000 de lei şi 15.000 de lei pentru patronii care nu aplică legea.

Primele amenzi pentru ţigări: Cinci timişoreni, mai săraci cu câte 100 de lei

Legea i-a ars deja la buzunare pe fumători! Poliţiştii locali au amendat joi, în prima zi antifumat, cinci timişoreni. Doi dintre ei au aprins ţigara la locul de joacă pentru copii din Parcul Carmen Sylva, scrie adevarul.ro.  „O altă persoană a fost sancţionată după ce a fost depistată fumând în incinta Pieţei agro-alimentare Iosefin. Un bărbat a fost sancţionat după ce a fost depistat fumând în Parcul Zurich, în locul destinat copiilor, iar un altul, după ce a fumat în sala de aşteptare a Gării de Nord Timişoara”, a declarat Daniela Seracin, de la Poliţia Locală. Toate cele cinci persoane care au ignorat legea antifumat au fost amendate cu câte 100 de lei.

Vremea nu ţine cu fumătorii. Weekend cu temperaturi reci

Din păcate, nici vremea nu ține cu fumătorii care vor să iasă în acest weekend în oraș. Meteorologii au emis o informare potrivit căreia se va răci în majoritatea regiunilor şi pe suprafeţe extinse se va produce brumă, ceea ce înseamnă că nici măcar la terasă nu vor putea sta pentru a-și savura țigările. Aceasta a intrat în vigoare vineri noapte și este valabilă până duminică, 20 martie, la ora 8.00.

Specialiștii avertizează că temperaturile vor fi în scădere în majoritatea zonelor, dar în special în jumătatea de nord-est a ţării. Vineri noapte, în depresiuni, minimele au ajuns chiar la limita gerului. Informarea mai arată că vor cădea precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare în zona montană şi mixte, la început local în nord, în est şi în centru, apoi izolat şi în partea de sud-est a teritoriului. Vântul va avea intensificări la munte, dar temporar şi în celelalte regiuni, cu viteze mai mari în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi vestul Olteniei, unde vor fi rafale de 55-60 km/h.

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1