E jale! În două luni, 7.700 de companii au fost închise din cauza crizei. CONAF explică ce ne mai poate salva

Ultima actualizare:

    Mai mulți angajați au rămas fără locuri de muncă, după ce companiile la care lucrau s-au închis Foto: Shutterstock
Mai mulți angajați au rămas fără locuri de muncă, după ce companiile la care lucrau s-au închis Foto: Shutterstock

Criza economică produsă pe fondul pandemiei de coronavirus pare că a scăpat de sub control. Avem un milion de români cu contracte de muncă suspendate sau încetate, iar datele Comisei Europene arată că rata șomajului va ajunge la 6,5%. În tot acest timp, iată că 7.700 de companii au fost închise din cauza crizei. Confederația Naționala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) explică ce ne mai poate salva.

Datele publicate de reprezentanții Oficiului Național al Registrului Comerțului arată că în două luni, în perioada ianuarie-martie, au fost închise peste 7.700 de companii, iar cele mai multe își desfășurau activitatea în București și Ilfov.

Vorbim despre un procent de 20%. Enorm! Cu atât mai mult cu nici cele rămase pe piață nu o duc prea bine.

Economiștii cred că salvarea ar putea veni de la absorbiția fondurilor europene. Doar că aici avem o problemă.

Aproximativ 270.000 de firme din București- Ilfov, dintr-un total de peste 990.000 la nivel național, nu pot accesa bani europeni.

Cristina Chiriac, președintele CONAF, spune că absorbția fondurilor europene de către companii este colacul de salvare pentru redresarea economică
Cristina Chiriac, președintele CONAF, spune că absorbția fondurilor europene de către companii este colacul de salvare pentru redresarea economică

Motivul? Zona Metropolitană a Capitalei a avut absorbție foarte bună în trecut, iar acum banii ar trebui să meargă spre regiuni ale țării mai puțin dezvoltate.

Ce spune Cristina Chiriac, președintele CONAF

”În situația în care ne aflăm în prezent, când fiecare euro contează, când afacerile din zona București - Ilfov au fost afectate în urma pandemiei de COVID-19 mult mai tare decât în alte zone din țară, este impetuos necesar ca Ministerul Fondurilor Europene (MFE) să regândească abordarea anterioară. Cred că firmele din zona metropolitană au dat dovadă de maturitate și au reușit, majoritatea, să facă față crizei COVID-19. Stimularea lor, printr-un acces echitabil la aplicații pe fonduri europene, ar ajuta deopotrivă antreprenorii și economia să își revină mult mai rapid”, este de părere economistul Cristina Chiriac, președintele CONAF.

Topul județelor cu cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene

Datele MFE arată că la jumătatea anului trecut, Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se aflau în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene, în perioada 2014-2020.

Însă la nivel general, țara noastră a atras anul trecut doar  30% din fondurile europene alocate. Iar soluția ca rata să crească ar fi ca și societățile din București-Ilfov să poată accesa programul.

”Aproximativ 270.000 de companii ar putea beneficia de finanțare prin fonduri europene. Dacă măcar jumatate din acestea ar depune proiecte eligibile, rata de absorbție va crește și astfel România, pe lângă expansiunea economică la nivel național, va putea beneficia de fonduri europene în cuantum crescut pentru exercițiul financiar următor și ar conduce implicit la reinserția persoanelor aflate în șomaj tehnic, de exemplu, și revigorarea segmentelor economice grav afectate de pandemie. Mai mult, adoptarea acestei măsuri ar putea fi un scut pentru o eventuală replică a pandemiei, în toamna acestui an. Este știut faptul că, alocarea viitoare se face pe baza realizărilor din exercițiile financiare anterioare. Interesul nostru ca stat membru este să stimulăm inițiativele private, să creăm un parteneriat public-privat solid, pentru ca astfel, să putem să atragem cât mai mulți bani pentru România”, a mai spus Chiriac.  

Ce este CONAF

CONAF reuneşte interesele femeilor antreprenori, promovează și susține antreprenoriatul românesc, deschizând orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern, cât și internațional.

Confederația a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială adaptată la noile trenduri în materie de business.

În prezent, 28,9% din antreprenorii români sunt femei, iar vocea lor a trebuie să se facă auzită. CONAF s-a născut prin asocierea a trei federații patronale, patru patronate și patru asociații naționale.

Mai multe detalii găsiți pe www.conaf.ro.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/planul-de-recuperare-economica-propunerile-ministrului-de-finante-florin-citu

https://www.click.ro/news/national/91-dintre-companii-se-simt-afectate-de-criza-creste-rata-somajului-la-65-si-scad

https://www.click.ro/news/national/violeta-alexandru-somajul-tehnic-se-va-prelungi-pana-la-1-iunie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net