E gravidă și salvează oameni din peșteri și de pe munte

Ultima actualizare:

    Fotografii: Departamentul pentru Situații de Urgență
Fotografii: Departamentul pentru Situații de Urgență

Sunt oameni care nu precupețesc nici un efort atunci când vine vorba despre viața semenilor. Sunt oameni care, dacă ar avea un nou început, ar alege, fără nici o ezitare, să fie ceea ce sunt acum: salvatori. Adina Victorious este unul dintre ei și a ales să meargă în acțiuni de salvare chiar și gravidă.

Adina Vietorisz are numai 29 ani, dar a ridicat salvarea vieții semenilor la rang de țel al vieții personale. Este angajată a Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

Este salvator montan din 2007, salvator din peșteri paramedic, formator și instructor în speologie.

Avea numai 17 ani când a început să se intruiască. A crescut odată cu echipa și, între timp, cum a absolvit și ASE-ul la Universitatea din Oradea, a devenit și economist la Salvamont.

Este însărcinată în 7 luni și merge în misiuni pe munte

Acum, chiar dacă este însărcinată în șapte luni, Adina este tot timpul prezentă în misiunile de salvare. Ba chiar, pe schiuri.

Mărturisește că nimic nu i se pare greu atunci când este la serviciu, nu refuză nici o misiune, oricât de grea ar fi, iar faptul că este femeie o ajută atunci când relaționează cu rudele celor aflați în suferință.

“Dacă nu ai condiție fizică bună devii la rândul tău o victimă, o povară pentru colegi. Întotdeauna mi-a plăcut munca în echipă, iar în această meserie ai parte din plin de acest lucru. În ciuda efortului fizic și psihic pe care îl depunem în timpul unei intervenții, satisfacția ducerii la bun sfârșit cu succes a acțiunii de salvare este ceea ce ne face să mergem mai departe”, a povestit Adina Vietorisz, pentru cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență.

Adina, alături de colegii ei
Adina, alături de colegii ei

Femeia nu salvează doar oameni rătăciți și accidentanți de pe munte, ci și pe cei care rămân blocați în peșteri. Deși este un spațiu care poate deveni extrem de periculos, Adina și-a arătat curajul ori de câte ori cineva a avut nevoie de ea.

”Unul dintre cele mai solicitante cazuri la care am intervenit a fost un accident într-o peșteră verticală din Apuseni.  Un speolog polonez a alunecat pe ghețarul ce se afla în aven și a căzut aproximativ 30 de metri, oprindu-se într-un perete al peșterii. Cunoscând bine peștera, am realizat că trebuie să intervenim foarte repede deoarece pe lângă leziunile suferite de accidentat, hipotermia era un pericol mare în acesată situație. Accidentatul aștepta pe un ghețar sosirea noastră. A fost o intervenție solicitantă atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Viața omului depindea de rapiditatea și eficacitatea intervenției noastre. Am ajuns la el, l-am imobilizat, l-am pus în targă și am început evacuarea. În peșteră, totul a mers foarte bine însă când am ajuns la suprafață urmau alte obstacole. Terenul era  accidentat, era noapte, ploua, era ceață, ne era frig și eram obosiți”, își amintește Adina.  

Femeia îi salvează și pe cei blocați în peșteri
Femeia îi salvează și pe cei blocați în peșteri

Dar, bucuria încheierii cu succes a misiunii a alungat tot răul din mintea și din trupul lor. Sunt oameni născuți să trăiască prin alții.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net